*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Kwiecień 27, 2024, 14:38:22


Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji


Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Tiramisu  (Przeczytany 1234 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
dorka699
Moderator Działów
Ekspert
***
Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiadomości: 2724


Aby znaleźć miłość nie pukaj do każdych drzwi.


« : Listopad 02, 2008, 20:42:35 »

Składniki:
- 50 g drobnych biszkoptów gotowych (ze sklepu),
- 1 mała filiżanka mocnej i dobrej gatunkowo kawy z ekspresu,
- 1 kieliszek likieru (50 g), wiśniowego lub pomarańczowego,
- 1 opakowanie (200g) słodkiej śmietany,
- 1 torebka (niecała) zagęstnika do śmietany (może być Oetkera),
- 50 g drobnego cukru,
- 1/2 łyżeczka świeżo mielonego cynamonu,
- 1/2 laski wanilii (można zastąpić cukrem z prawdziwą wanilią),
- 100 g sera mascarpone,
- 1 łyżka dobrego, ciemnego kakao.

Jak przyrządzić?
1) Biszkopty ułożyć jeden obok drugiego na dnie formy (niezbyt duża ładna szklana miska o płaskim dnie), w której będzie wystepował nasz deser.

2) Pokropić ostudzoną kawą i likierem dosyć obficie.

3) Ubić schłodzoną śmietanę w oddzielnym naczyniu - 1 min. mikserem.

4) Zagęstnik do śmietany wymieszać z cukrem, cynamonem i wyciśniętym z wanilii extraktem. Dodać do śmietany i ubić na sztywno. Najlepiej, żeby wszystkie te składniki były chłodne.

5) Dodać ser mascarpone i delikatnie wymieszać ze śmietaną. Wyłożyć na przygotowane biszkopty połowę kremu, następnie pozostałe biszkopty i znowu na wierzchu całą resztę kremu, ładnie wyrównać wierzch.

6) Wstawić do lodówki co najmniej na 1/2 godz.

7) Przed podaniem oprószyć deser kakaowym pudrem.

Potrzebne przybory:
Dobry mikser.
Zapisane

Kto nie ma odwagi do marzeń, nie będzie miał siły do walki.
dorka699
Moderator Działów
Ekspert
***
Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiadomości: 2724


Aby znaleźć miłość nie pukaj do każdych drzwi.


« Odpowiedz #1 : Styczeń 06, 2009, 23:04:27 »

Tiramisu po polsku

Składniki:


2 opakowania podłużnych biszkoptów,
2 łyżki kawy rozpuszczalnej,
50 ml likieru migdałowego amaretto (może być rum, koniak),
3 łyżki ciemnego kakao,
2 serki homogenizowane o smaku waniliowym,
250 ml mleka,
1 opakowanie kremu śmietankowego lub waniliowego do ciast.



Jak przyrządzić?


Kawę zaparzamy w dwóch szklankach wody i przelewamy do miseczki.

Dodajemy do niej 50 ml likieru migdałowego.

Czekamy aż lekko przestygnie.

Krem śmietankowy robimy wg przepisu na opakowaniu, ale dodajemy mniej mleka.

Jeżeli w przepisie jest 300 ml – używamy 250 ml.

Do zrobionego kremu dodajemy 2 serki homogenizowane i jeszcze chwilę miksujemy.

Kremu nie łączymy z masłem, bo straci swoją lekkość i delikatność.

Następnie po jednym biszkopcie zanurzamy w naparze kawy i szybko wyjmujemy, żeby ciastko się nie rozpadło.

Układamy jeden przy drugim, aż przykryją dno naczynia lub formy.

Na ciastka wykładamy połowę kremu i oprószamy za pomocą sitka połową kakao.

Układamy drugą warstwę nasączonych ciastek i przykrywamy resztą kremu.

Deser wstawiamy na dwie godziny do lodówki.
Zapisane

Kto nie ma odwagi do marzeń, nie będzie miał siły do walki.
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC | Sitemap

Strona wygenerowana w 0.927 sekund z 19 zapytaniami.

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

duskwood blackspider aplikacja2013 nazarinh grotasmierci