dorka699
Moderator Działów
Ekspert
Offline
Płeć:
Wiadomości: 2724
Aby znaleźć miłość nie pukaj do każdych drzwi.
|
|
« : Listopad 02, 2008, 20:42:35 » |
|
Składniki: - 50 g drobnych biszkoptów gotowych (ze sklepu), - 1 mała filiżanka mocnej i dobrej gatunkowo kawy z ekspresu, - 1 kieliszek likieru (50 g), wiśniowego lub pomarańczowego, - 1 opakowanie (200g) słodkiej śmietany, - 1 torebka (niecała) zagęstnika do śmietany (może być Oetkera), - 50 g drobnego cukru, - 1/2 łyżeczka świeżo mielonego cynamonu, - 1/2 laski wanilii (można zastąpić cukrem z prawdziwą wanilią), - 100 g sera mascarpone, - 1 łyżka dobrego, ciemnego kakao.
Jak przyrządzić? 1) Biszkopty ułożyć jeden obok drugiego na dnie formy (niezbyt duża ładna szklana miska o płaskim dnie), w której będzie wystepował nasz deser.
2) Pokropić ostudzoną kawą i likierem dosyć obficie.
3) Ubić schłodzoną śmietanę w oddzielnym naczyniu - 1 min. mikserem.
4) Zagęstnik do śmietany wymieszać z cukrem, cynamonem i wyciśniętym z wanilii extraktem. Dodać do śmietany i ubić na sztywno. Najlepiej, żeby wszystkie te składniki były chłodne.
5) Dodać ser mascarpone i delikatnie wymieszać ze śmietaną. Wyłożyć na przygotowane biszkopty połowę kremu, następnie pozostałe biszkopty i znowu na wierzchu całą resztę kremu, ładnie wyrównać wierzch.
6) Wstawić do lodówki co najmniej na 1/2 godz.
7) Przed podaniem oprószyć deser kakaowym pudrem.
Potrzebne przybory: Dobry mikser.
|