*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Kwiecień 27, 2024, 19:59:16


Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji


Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: "NALEŚNIKI"  (Przeczytany 2766 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
@żmijka
Administrator
Ekspert
*****
Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiadomości: 1898


I get wings to fly... I'm alive ...


« : Kwiecień 18, 2008, 19:19:14 »


"Naleśniki po amerykańsku"

Składniki:
25 dkg mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
1 szklanka mleka
2 jajka

Przygotowanie:
   
Mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz sól przesiać razem przez sito,
wolno dodać do tego świeże mleko, jajka,
oraz rozpuszczone (nie gorące) masło lub margarynę,
wszystko razem zmiksować.
Na rozgrzanej patelni posmarowanej olejem, koniecznie na małym ogniu,
piec naleśniki o średnicy około 10 cm,
przykrywać je folia aluminiową aby nie wystygły.
Ułożone w stosik naleśniki,
polać dowolnym sosem owocowym, ewentualnie jogurtem.
W oryginale, efekt końcowy osiągany jest poprzez zalanie całości
syropem klonowym.
Zapisane
@żmijka
Administrator
Ekspert
*****
Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiadomości: 1898


I get wings to fly... I'm alive ...


« Odpowiedz #1 : Kwiecień 19, 2008, 03:19:14 »




"Naleśniki po włosku"

Składniki:
2 jaja,
mąka,
mleko,
woda - najlepiej lekko gazowana,
ser żółty.


Sos:
średnia cebula,
2 pomidory,
przecier pomidorowy,
mięso mielone,
ketchup,
bulion drobiowy,
sól, pieprz,cukier
zioła prowansalskie.


Sposób wykonania:
Najpierw robimy sos.
Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę posiekaną w drobną kostkę,
można też dodać ząbek lub dwa czosnku.
Osoby, które nie przepadają za czosnkiem, zachęcam by delikatnie przetarły rozcięty jego ząbek na ciepłej patelni.
Następnie należy na zeszklonej cebuli usmażyć około 250 - 300 dag mięsa mielonego (nie mylić z mielonym garmażeryjnym).
Kiedy będzie się ono smażyło, w między czasie odparzamy pomidory i obieramy je ze skórki, kroimy w drobną kostkę i rozgniatamy widelcem. Pomidory dodajemy do mięsa i całość przykrywamy do czasu, aż odparuje część soku.
Dodajemy pól szklanki bulionu (kostki nadają się wyśmienicie) i słoiczek przecieru,
można też doprawić do smaku ketchupem, solą, pieprzem, ziołami oraz koniecznie cukrem, bo sos wychodzi raczej kwaśny.
Odstawić do tak zwanego "przegryzienia". Najlepiej smakuje następnego dnia. Naleśniki najłatwiej zrobić za pomocą miksera.
Rozbijamy jajka i rozrabiamy je z mąka, wodą i mlekiem.
Ciasto nie może być zbyt rzadkie.
Smażymy cienkie naleśniki z małą ilością tłuszczu.
Nadziewamy sosem, składamy jak krokiety lub lasagne i obficie przysypujmy żółtym, startym startym, najlepiej z gatunku twardych.
Całość zapiekamy w piekarniku.
Zapisane
@żmijka
Administrator
Ekspert
*****
Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiadomości: 1898


I get wings to fly... I'm alive ...


« Odpowiedz #2 : Kwiecień 19, 2008, 05:03:38 »




"Naleśniki po grecku"

Wymagane składniki:
Zachęcam do wykorzystania
wcześniej wypróbowanego ciasta na naleśniki
zioła prowansalskie
cebula
szynka
ketchup


Farsz:
1/2 kapusty pekińskiej
3 małe lub dwa duże pomidory
1/2 zielonego ogórka i tyle samo papryki


Sos:
gotowy sos grecki do sałatek
4 czubate łyżki majonezu
duży kubek jogurtu naturalnego (polecam probiotyczny)
lub kwaśną śmietanę.

Sposób wykonania:
Do przygotowanego wcześniej ciasta na naleśniki,
dodajemy do smaku zioła i odstawiamy do "przegryzienia",
jak zalecałam w poprzednim przepisie.
Cebulę kroimy w cienkie piórka, szynkę w plasterki (ok. dwa małe na naleśnik). Posiekaną kapustę, pomidory pozbawione gniazd nasiennych,
ogórki i paprykę pokrojone w paseczki lub plasterki, mieszamy w dużej misce.
W przygotowanym wcześniej naczyniu, rozcieramy sos grecki z łyżką majonezu,
następnie dodajemy resztę majonezu, jogurt lub śmietanę.
Proporcje stanowią między innymi o efekcie finalnym,
tu polecam zastosowanie własnych kubków smakowych.
Na dużą, rozgrzaną, natłuszczoną patelnię, wlewamy porcjami ciasto (niezbyt grubo),
i nim się ono zdąży zapiec, wrzucamy w nie plastry szynki, oraz cebulkę.
Przyrumieniony spód naleśnika odwracamy
i smażymy tak długo, aż szynka i cebulka się zarumienią.
Wykładamy na talerz, obkładając dowolną ilością przygotowanych warzyw
(można posolić), a następnie całość zalewamy sosem,
przekładamy przez połowę i polewamy ketchupem.
Zapisane
@żmijka
Administrator
Ekspert
*****
Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiadomości: 1898


I get wings to fly... I'm alive ...


« Odpowiedz #3 : Kwiecień 19, 2008, 17:50:37 »

"Naleśniki po francusku"
Składniki na ciasto:
2 jajka
2 szklanki mleka
1-1,5 szklanki mąki pszennej
szczypta soli odrobina cukru

Składniki na nadzienie:
salami
ser
cebulka
kukurydza
papryka
sól
majeranek
oregano
bazylia
pieprz

Sposób wykonania:
Nadzienie pokroić w drobną kostkę lub cienkie paseczki,
dokładnie wszystko wymieszać.
Podobnie jak doradzałam w poprzednich przepisach,
zachęcam do odczekania, aż się "przegryzie".
Konsystencja ciasta powinna być raczej płynna, niezbyt gęstą.
Rozlewamy ją cienką warstwą na rozgrzani patelni,
wcześniej nieco natłuszczonej.
Połowę naleśnika wypełniamy nadzieniem i posypujemy przyprawami, następnie zamykamy go wolną od farszu częścią.
Chwilkę jeszcze rumienimy, by mieć pewność,
że w środku będzie dokładnie upieczone.
Wspaniale smakuje z sosem cebulowym, lub do spaghetti.
Zapisane
@żmijka
Administrator
Ekspert
*****
Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiadomości: 1898


I get wings to fly... I'm alive ...


« Odpowiedz #4 : Kwiecień 20, 2008, 03:23:47 »




Naleśniki po meksykańsku"

Składniki na ciasto:
20 dag mąki
1 szklanka mleka
2 jajka
1/3 łyżeczki soli
olej do smażenia


Składniki na farsz:
1 puszka czerwonej fasoli (20dag)
po strączku czerwonej i zielonej papryki
1 cebula
40 dag mięsa mielonego
2 łyżki oleju
15 dag startego żółtego sera
4 łodygi selera naciowego
masło do formy
sól
pieprz


Sposób wykonania:
Mąkę, mleko, jajka oraz sól, zmiksować zalewając dodatkowo szklanką wody.
Odstawić na 30 minut.
Przygotowanie farszu rozpoczynamy od osączenia fasoli z zalewy,
oraz przepłukaniu jej zimną wodą. Strąki papryki należy dokładnie oczyścić,
pokroić w drobną kosteczkę, podobnie postępujemy również z cebulą.
Opłukany seler naciowy kroimy w krążki. Na patelni rozgrzewamy olej,
wkładamy mielone mięso, smażymy przez około 5 minut.
Dorzucamy paprykę i cebulę, fasolę i seler naciowy, nadal wszystko mieszamy. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Ser żółty zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, 2/3 dodać do farszu na patelni, ponownie mieszając.
Z ciasta usmażyć na oleju cienkie naleśniki.
Na każdym rozsmarować porcję farszu, zwinąć.
Naleśniki ułożyć w posmarowanej masłem brytfance, posypać resztą startego sera.
Zapiekać 15 minut w temp. 180 stopni.
Zapisane
osami
Moderator Działu
Użytkownik
*
Offline Offline

Wiadomości: 59



« Odpowiedz #5 : Maj 14, 2008, 20:58:08 »

Najlepsze Naleśniki są w budce obok mojej pracy  Buzia na kłódkę
Zapisane
@żmijka
Administrator
Ekspert
*****
Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiadomości: 1898


I get wings to fly... I'm alive ...


« Odpowiedz #6 : Maj 14, 2008, 21:51:33 »

   Osami, już dawno nic mnie tak nie rozbawiło Duży uśmiech Duży uśmiech Duży uśmiech Załatw przepis, ewentualnie podaj link kucharce, może nam tu coś o naleśnikach napisze. Duży uśmiech
Zapisane
@żmijka
Administrator
Ekspert
*****
Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiadomości: 1898


I get wings to fly... I'm alive ...


« Odpowiedz #7 : Maj 21, 2008, 14:47:03 »

"Świnka Peppa"

<a href="http://www.youtube.com/v/XfLZNiygC7k&amp;hl=en" target="_blank">http://www.youtube.com/v/XfLZNiygC7k&amp;hl=en</a>
Zapisane
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC | Sitemap

Strona wygenerowana w 0.109 sekund z 19 zapytaniami.

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

grotasmierci forumglador nazarinh aplikacja2013 duskwood