Składniki na 6 porcji
• 35 dag biszkoptów
• łyżka mąki
• szklanka mleka
• szklanka cukru pudru
• 1/2 kostki masła
• 2 żółtka
• kostka masła roślinnego
• olejek waniliowy
• masło do formy
• wiórki kokosowe
• połówki orzechów włoskich
• szklanka wody i 50 ml rumu na poncz
Etapy przygotowania
1. Żółtko rozetrzyj z mąką, dodając stopniowo 3-4 łyżki zimnego mleka. Resztę mleka zagotuj, zestaw z ognia, wlej masę żółtkową, dokładnie wymieszaj. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu, mieszając, aż powstanie gęsty budyń. Ostudź. Oba rodzaje masła utrzyj z cukrem pudrem i olejkiem. Dodawaj porcjami budyń, ubijając mikserem na pulchny krem. Biszkopty dobrze nasącz ponczem. Układaj je warstwami w natłuszczonej tortownicy, równomiernie przekładając kremem. Ostatnią warstwę - krem - obficie posyp wiórkami kokosowymi i ułóż połówki orzechów. Ciasto możesz też udekorować świeżymi owocami.