*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Kwiecień 26, 2024, 08:33:27


Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji


Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Sajgonki  (Przeczytany 1127 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
dorka699
Moderator Działów
Ekspert
***
Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiadomości: 2724


Aby znaleźć miłość nie pukaj do każdych drzwi.


« : Maj 23, 2010, 20:55:45 »

Składniki

•      około 10 sztuk papieru ryżowego
      
•      30 dag mielonego mięska
      
•      kilka chińskich grzybów
      
•      kilka sporych pieczarek
      
•      garść makaronu sojowego
      
•      średnia marchewka
      
•      cebula
      
•      3-4 liście kapusty pekińskiej
      
•      pół puszki kiełków sojowych
      
•      sos sojowy
      
•      sól, pieprz, ostra papryka
      
•      olej do smażenia
      


Etapy przygotowania

1.      Grzyby chińskie wrzucić do wody i pogotować 30 minut. po tym czasie osączyć, odciąć nóżki, a kapelusze pokroić w cienkie paseczki. Mielone mięsko, np. wołowinkę lekko podsmażyć z solą i pieprzem. Przerzucić do głębokiej miski.
            
2.      Cebulkę pokroić w kostkę, podsmażyć na złoto. Pieczarki poddusić na patelni z solą, a potem drobno pokroić. Marchewkę pokroić w słupki, tez poddusić. Liście kapusty w paskach leciutko podsmażyć. Makaron sojowy wrzucic do wrzątku i zostawić pod przykryciem na 3 minuty. Potem odcedzić i pokroić na kilkucentymetrowe paski.
            
3.      Wszystkie składniki farszu wymieszać razem, dodając 2 łyżki sosu sojowego, jajko, sól, pieprz i ostrą paprykę.
            
4.      Każdy płatek papieru ryżowego zanurzyć na moment w ciepłej wodzie, położyc na deskę aż zmięknie (płatki nie powinny się stykac, bo się posklejają), nakładać farsz i zawijać w niewielkie ruloniki. Jeśli robicie małe sajgonki wystarczy jeden placuszek ryżowy, ale może się zdarzyć, że papier się rwie albo lubicie więcej farszu - wtedy każdą sajgonkę zawińcie w dwa placuszki. Gotowe ruloniki pozostawić do wyschnięcia papieru ryżowego. Smażyć krótko w głębokim gorącym oleju. Podawać z gotowym słosko-pikantnym sosem chili, np. tao tao.
Zapisane

Kto nie ma odwagi do marzeń, nie będzie miał siły do walki.
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC | Sitemap

Strona wygenerowana w 0.179 sekund z 19 zapytaniami.

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

manadadelobosdia-o-noche polskiserwersluzb forumpolskiejzabawy zmiennivice szkolamagii