*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Kwiecień 25, 2024, 15:56:14


Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji


Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Tortilla z nadzieniem Chilli con Carne  (Przeczytany 1161 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
dorka699
Moderator Działów
Ekspert
***
Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiadomości: 2724


Aby znaleźć miłość nie pukaj do każdych drzwi.


« : Maj 23, 2010, 20:54:44 »

Składniki

•      200 dag mąki pszennej
      
•      150 dag mąki kukurydzianej
      
•      oliwa z oliwek
      
•      woda
      
•      400 dag mielonego
      
•      2 cebule
      
•      2 puszki fasoli czerwonej
      
•      1 puszka pomidorów bez skórki
      
•      1-2 ząbki czosnku
      
•      mieszanka chilli (nie przyprawa chilli)
      
•      papryczka chilli (lub inne ostra papryczka)
      
•      vegeta i sół
      
•      przecier pomidorowy
      


Etapy przygotowania

Tortille (pszenno-kukurydziane):
            
1.      Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej łyżkę oliwy i tyle wody, aby wyrabiając uzyskać elastyczne ciasto.
            
2.      Odstawiamy je na jakieś 20-30 minut. Lepimy kulki o średnicy 4-5 cm i rozwałkowujemy na bardzo cieniutkie placki. Smażymy na prawie suchej patelni aż pojawią się takie brązowe plamki. Jeśli zaczną się robić pęcherze trzeba je przycisnąć np. łopatką do patelni.
            
3.      Gotowe tortille odgrzewamy na parze, wypełniamy dowolnym nadzieniem i zawijamy jak naleśnik.
            
Chilli con carne
            
1.      Chilli con carne może być samodzielnym daniem, ale będzie wspaniale smakowało również jako nadzienie do tortilli.
            
2.      Najpierw musimy pokroic cebulę, a później ją zeszklić. Dodajemy do niej mielone mięso, które rozdrabniamy widelcem na małe kawałki. Smażymy, aż mięsą zrobi się koloru szarego. Rozpuszczamy vegetę w pól szklanki gorącej wodzy i wlewamy do mięsa z cebulą. Dusimy 10 minut. Wrzucamy pokorjone pomidory, przyprawy,fasole , zmiażdzone ząbki czosnku, trochę koncentratu. Dusimy jeszcze jakiś czas (konsytencja powinna być dosyć gęsta). Jeżeli przygotowujemy chilli con carne jako samodzielne danie, to możemy zabrać się do pałaszowania.
            
3.      Jeśli chcemy wypełnić nim tortillę , muimy najpierw podgrzać ja na parze, przez środek układamy nadzienie, posypujemy żółtym serem i zawijamy jak w naleśnik. Możemy również popsypać tartym serem na wierzch i podgrzać w mikrofali.
Zapisane

Kto nie ma odwagi do marzeń, nie będzie miał siły do walki.
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC | Sitemap

Strona wygenerowana w 0.083 sekund z 19 zapytaniami.

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

krolestwowegier mylittlepony splemhappyhorse k5 endercraft