*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Kwiecień 30, 2024, 15:24:19


Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji


Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Naleśnikowa zapiekanka  (Przeczytany 948 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
dorka699
Moderator Działów
Ekspert
***
Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiadomości: 2724


Aby znaleźć miłość nie pukaj do każdych drzwi.


« : Marzec 13, 2009, 21:40:30 »

Składniki:


Ciasto:

1 szklanka mąki pszennej,
1 jajo,
1 szklanka mleka,
½ szklanki wody,
1 łyżka oleju,
szczypta soli.

Nadzienie:

2 czosnkowe serki twarożkowe (40 dag),
2 łyżki śmietany 12%,
1 pęczek szczypiorku,
sól.

Sos:

2 łyżki masła,
2 łyżki mąki pszennej,
1 szklanka mleka,
1 szklanka śmietany 12%,
½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,
sól i pieprz.

1 łyżka masła do wysmarowania naczynia żaroodpornego,
5-7 łyżek sera żółtego do posypania zapiekanki.



Jak przyrządzić?


Aby przygotować ciasto naleśnikowe miksujemy mąkę z jajkiem oraz mlekiem i wodą.

Na koniec wlewamy do ciasta olej, wsypujemy sól i jeszcze raz miksujemy.

Ciasto powinno poczekać na smażenie ok. 15 minut.

Zawartość oleju w cieście powoduje, że używamy odrobiny tłuszczu tylko do pierwszego naleśnika.

Po usmażeniu wszystkich placków układamy je na talerzu i zawijamy w torbę plastikową.

Twarożki mieszamy ze śmietanką i posiekanym szczypiorkiem i doprawiamy do smaku.

Naleśniki smarujemy nadzieniem i zawijamy w rulony.

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wkładamy do niego ruloniki.

W garnuszku rozgrzewamy masło na sos.

Kiedy się rozpuści, dodajemy mąkę i dobrze mieszamy.

Zdejmujemy z ognia i rozprowadzamy zimnym mlekiem, a następnie śmietanką na gładki jednolity sos.

Podgrzewamy go jeszcze doprawiając gałką muszkatołową, a kiedy się zagotuje także solą i pieprzem.

Zdejmujemy z ognia i polewamy sosem naleśniki w naczyniu żaroodpornym.

Całość posypujemy serem żółtym i wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni.

Na początku naczynie powinno być przykryte, ale po kilku minutach pokrywkę zdejmujemy, żeby ser ładnie się zapiekł.



Jak podawać?


Po wyjęciu z piekarnika posypujemy odrobiną szczypiorku i podajemy bez dodatków.
Zapisane

Kto nie ma odwagi do marzeń, nie będzie miał siły do walki.
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC | Sitemap

Strona wygenerowana w 0.04 sekund z 19 zapytaniami.

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

wataha-upadlych-wilkow napromieniowani lodux strefagier1 pisaczek