dorka699
Moderator Działów
Ekspert
Offline
Płeć:
Wiadomości: 2724
Aby znaleźć miłość nie pukaj do każdych drzwi.
|
|
« : Grudzień 09, 2008, 20:05:06 » |
|
Składniki: W zależności od planowanej ilości - na 2 osoby starczy 1 średni bakłażan, 2 jaja, panierka do drobiu, sól, chili w proszku, oliwa lub olej do smażenia
Jak przyrządzić? Bakłażana umyć, odciąć ogonek, pokroić w półcentymetrowe plastry (nie grubsze, bo się nie przesmażą). Ułożyć w misce, posypać delikatnie solą, odstawić na 10-15 minutek, żeby puściły sok. Po tym czasie odlać sok, plastry bakłażana panierować jak schabowe w jaju i panierce do drobiu (najlepiej 2-warstwowo ;-) ). Smażyć na złotobrązowo na mocno gorącej oliwie na małym ogniu, żeby nie spalić panierki. Smacznego!!!
Uwagi: Najlepiej smakuje prosto z patelni, ale na zimno, np. na drugi dzień też jest wysmienity. Polecam jako alternatywę dla dania mięsnego - prawie tak samo sycące. Zamiast bakłażana można w ten sam sposób potraktować cukinię.
|