*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Kwiecień 30, 2024, 17:16:48


Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji


Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Bogracz - danie jednogarnkowe  (Przeczytany 1373 razy)
0 użytkowników i 2 Gości przegląda ten wątek.
dorka699
Moderator Działów
Ekspert
***
Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiadomości: 2724


Aby znaleźć miłość nie pukaj do każdych drzwi.


« : Grudzień 08, 2008, 08:22:42 »

Składniki:
70 dag wołowiny na pieczeń, 2 duże cebule, 3 papryki (zielona, czerwona, żółta), 1 ogórek kiszony duży, 1 duży ziemniak, 1 jajko, mąka, papryka chili do smaku, sól, pieprz, ziele angielskie, łyżeczka musztardy, łyżeczka lub więcej pieprzu ziołowego lub 1/2 łyżeczki kminku mielonego, łyżka koncentratu pomidorowego lub sparzone i obrane ze skórki 2 duże pomidory, smalec do smażenia.

Jak przyrządzić?
Wołowinę pokroić w średnią kostkę, smażyć na smalcu (1 łyżka) na brązowo, nie przypalić. Do dużego garnka wlać ok. litra wody (trzeba będzie ją w trakcie duszenia uzupełniać wrzątkiem, w miarę dodawania kolejnych składników - w sumie ok. 2 litrów), wrzucić listek laurowy, ziele angielskie (3 szt.), dodać łyżeczkę musztardy, pieprz ziołowy lub kminek. Zagotować. Do wrzącej wody dodać podsmażoną wołowinę, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem. Na patelni (tej samej) podsmażyć na łyżce smalcu pokrojona w kostkę cebulę, odstawić. Po ok. 40 min duszenia wrzucić przekrojone na połówki papryki (oczyszczone z ziarenek, umyte). Zostawiają zapach. Kiedy są już miękkie, wyjąć, ostudzić i obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Do kubka wbić jajko, roztrzepać widelcem, posolić, dodać mąkę - tyle, by powstało gęste ciasto. Do osobnego garnka z wrzącą wodą wkładać z widelca porcje ciasta - powstają takie poszarpane kluski, pogotować je ok. 2 minut po wypłynięciu, odcedzić, ostudzić i pokroić w małą kostkę. Do wołowiny dodać obrany i pokrojony w kostkę ziemniak, gdy mięso jest miękkie. Dodać cebulę podsmażoną, a wywarem "umyć" patelnię i wlać do duszonej wołowiny (na ściankach patelni smażona wołowina zostawia charakterystyczny, brązowy osad - podkreśla to kolor i smak potrawy). Gdy cebula i ziemniaki będą już miękkie, dodać obrany i pokrojony w kostkę ogórek. Wrzucić kluski, jak spęcznieją i staną się miękkie, dodać pokrojoną w kostkę paprykę, koncentrat, doprawić do smaku pieprzem, chili. Bogracz można lekko zagęścić łyżką mąki wymieszaną z pół kubka zimnej wody, ale nie jest to konieczne.
Zapisane

Kto nie ma odwagi do marzeń, nie będzie miał siły do walki.
@żmijka
Administrator
Ekspert
*****
Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiadomości: 1898


I get wings to fly... I'm alive ...


« Odpowiedz #1 : Grudzień 08, 2008, 08:27:06 »

   Dorko jeszcze nie jadłam śniadania, a Ty mi tutaj takie pyszne kąski podrzucasz....mmmmm Buziak Uśmiech
Zapisane
dorka699
Moderator Działów
Ekspert
***
Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiadomości: 2724


Aby znaleźć miłość nie pukaj do każdych drzwi.


« Odpowiedz #2 : Grudzień 08, 2008, 08:50:27 »

prosze bardzo Żmijko jak znajde w zeszycie jeszcze coś dobrego napewno podziele się przepisem .Pozdrawiam
Zapisane

Kto nie ma odwagi do marzeń, nie będzie miał siły do walki.
@żmijka
Administrator
Ekspert
*****
Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiadomości: 1898


I get wings to fly... I'm alive ...


« Odpowiedz #3 : Grudzień 08, 2008, 15:18:54 »

   Dorotko czytam Twe przepisy i dochodzę do wniosku, że masz jedynie same smakowitości zapisane.  Buziak Uśmiech
Zapisane
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC | Sitemap

Strona wygenerowana w 0.038 sekund z 19 zapytaniami.

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

eire-scotland lodux vsmadex masterpolishstrongskill wataha-upadlych-wilkow