dorka699
Moderator Działów
Ekspert
Offline
Płeć:
Wiadomości: 2724
Aby znaleźć miłość nie pukaj do każdych drzwi.
|
|
« : Grudzień 01, 2008, 08:57:24 » |
|
Składniki: Biszkopt czekoladowy: 5 jajek, 1 niepełna szklanka mąki tortowej, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Masa kokosowa: 1/2 litra mleka, 1/2 szklanki cukru, 20 dag masła, 20–25 dag kokosu, cukier waniliowy. Polewa: 2 mleczne czekolady (20 dag), 12,5 dag margaryny.
Jak przyrządzić? Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać. Na koniec dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać. Wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej blachy o wymiarach 25 na 36 cm i piec w temperaturze 170-180 st. C. przez ok. 30 minut. Ostudzony biszkopt można nasączyć wodą z aromatem waniliowym. Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie wsypać kokos i gotować do zgęstnienia masy (ok. 20 minut). Do gorącej masy należy dodać masło i od czasu do czasu mieszać łyżką, aby masło się rozpuściło. Masę kokosową ostudzić i wyłożyć na biszkopt. Czekoladę połamać, dodać margarynę i całość podgrzewać na małym ogniu, aż składniki się połączą. Gotową polewą polać ciasto. Smacznego.
|