dorka699
Moderator Działów
Ekspert
Offline
Płeć:
Wiadomości: 2724
Aby znaleźć miłość nie pukaj do każdych drzwi.
|
|
« : Listopad 18, 2008, 19:00:10 » |
|
Składniki:
1/2kg mięsa wołowego bez kości, 2 cebule, płaska łyżeczka pieprzu ziołowego, 2 łyżki octu balsamicznego, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 liść laurowy, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki oleju lub margaryny, 1 łyżka majeranku, sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Mięso kroimy w plastry, w poprzek włókien i rozbijamy tłuczkiem.
Tak przygotowane wkładamy do naczynia, posypujemy pieprzem ziołowym, majerankiem i dodajemy dwie łyżki oliwy z oliwek oraz ocet balsamiczny.
Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na około pół godziny.
Następnie mięso nacieramy solą i pieprzem.
Obtaczamy w mące i obsmażamy na złoty kolor.
Zdejmujemy z patelni.
Cebulę kroimy w plasterki i podsmażamy na tym samym tłuszczu.
Mięso i cebulę przekładamy do rondla, dolewamy wody, by mięso było przykryte.
Dodajemy listek laurowy i dusimy do miękkości (godzinę).
Jak podawać?
Podajemy z ziemniakami, kaszą gryczaną lub kluseczkami.
|