*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Kwiecień 27, 2024, 23:26:22


Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji


Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Kluski z sosem koperkowym  (Przeczytany 963 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
dorka699
Moderator Działów
Ekspert
***
Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiadomości: 2724


Aby znaleźć miłość nie pukaj do każdych drzwi.


« : Listopad 11, 2008, 16:35:21 »

Składniki:
- 2 szklanki mąki,
- 2 jajka,
- 1 szklanka wody,
- przyprawy.

Na sos koperkowy:
- 2 łyżki tłuszczu,
- 2 łyżki mąki,
- woda,
- spory pęczek koperku,
- biały pieprz,v - maggi.

Jak przyrządzić?
Kluski: jajka wymieszać ze szklanką wody i przyprawami (do sosu koperkowego: sól, czosnek, gałka muszkatułowa; na słodko: szczypta soli, cynamon/cukier waniliowy), dodać mąkę i dokładnie wyrobić całość łyżką. Klaść na osolony wrzątek łyżką, gotować ok. 2-3 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Wielkość klusek - jak kto lubi. Mniejsze nadają się do zup, mleka. Sos koperkowy: rozgrzać tłuszcz w małym rondelku, dodać mąkę i dokładnie wymieszać rózgą, gdy zasmażka sie zestali dolewamy w małych porcjach wodę cały czas mieszając... wody dolewamy do uzyskania żądanej konsystencji. Dodajemy posiekany koperek, dobrawiamy i juz Uśmiech

Uwagi:
Same kluski w zalezności od dodatków i wielkości to temat rzeka, pole do popisu. Często robię kluski z podwójnej ilości ciasta i odsmażam potem ku ogólnej uciesze męskiej gawiedzi w domu. Z sosami też można poszaleć, bo zasmażka to dobra baza dla prawie każdego sosu na gorąco, słodkiego też Uśmiech Smacznego.

Czas przygotowania:
Zalezy od wprawy i wielkości garnka Uśmiech
Zapisane

Kto nie ma odwagi do marzeń, nie będzie miał siły do walki.
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC | Sitemap

Strona wygenerowana w 0.03 sekund z 19 zapytaniami.

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

forumwatachyzielonegoamuletu duskwood compaanions loveismagic blackspider