*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Kwiecień 28, 2024, 13:47:43


Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji


Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Jabłecznik z bitą śmietaną  (Przeczytany 1022 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
dorka699
Moderator Działów
Ekspert
***
Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiadomości: 2724


Aby znaleźć miłość nie pukaj do każdych drzwi.


« : Listopad 07, 2008, 10:40:58 »

Składniki:
Biszkopt:
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:
- 1,5 kg jabłek
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

Ponadto: - 250 ml śmietany 30%
- 50 g czekolady mlecznej
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- tłuszcz do wysmarowania blaszki

Jak przyrządzić?
Biszkopt:
Jajka ubić z cukrem.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do ubitych jaj. Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem blaszki o wymiarach 25-40 cm.Piec w temp.160`C przez ok 20 min.

Masa:
Jabłka obrać,zetrzeć,zalać 125 ml wody i dusić pod przykryciem. Do miękkich jabłek dodać mąkę rozprowadzoną w 150 ml wody.Zagotować.Dodać 2 czubate łyzki cukru.

Na ostudzony biszkopt w blaszce wyłozyć masę. Smietanę schładzać przez 2-3 godz. w lodówce,a następnie ubić z cukrem wanilinowym. Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Bitą śmietanę rozprowadzić na masie i posypać startą czekoladą.

Uwagi:
Przechowywać w lodówce.
Zapisane

Kto nie ma odwagi do marzeń, nie będzie miał siły do walki.
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC | Sitemap

Strona wygenerowana w 0.356 sekund z 19 zapytaniami.

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

ospzychlin catziee gangwa malopolaki knieja