"W WOLNEJ CHWILI" => "ZAPIECEK" => Wątek zaczęty przez: @żmijka Sierpień 26, 2009, 18:50:22



Tytuł: "KAJMAK"
Wiadomość wysłana przez: @żmijka Sierpień 26, 2009, 18:50:22
(http://zapodaj.net/images/bed871bfd28c.jpg)

     Pozwolę sobie zaprosić Was do przygotowania słodkiego kajmaku. Jest wiele przepisów na jego przygotowanie, w Turcji kiedyś tak nazywano zsiadłe mleko bawole, obecnie jest to bardzo słodka masa dodawana do ciast i deserów. Ja znam tylko jeden przepis, potrzebna jest puszka mleka koniecznie słodkiego skondensowanego...hm i garnek z wodą, w której to zanurzam puszkę i gotuję ponad 3 h. Po tym czasie masa jest gotowa do spożycia. Ostrzegam jednak, by zwrócić szczególną uwagę na pełne zanurzenie puszki, w przeciwnym razie może dojść do kuchennej eksplozji. Równie istotną rzeczą jest odczekanie, by masa ciut ostygła przed otwarciem puszki co również zabezpieczy przed ewentualnymi niespodziankami. Masa jest pyszna, kupuję do niej korpusy deserowe a po wypełnieniu ich kajmakiem dekoruję przeważnie orzechami czy bitą śmietaną - zapewniam PPPPPYCHAAAAAA ;D


Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

csserverek bross- forum wht-ex-is-scam swiatmuzyki