Składniki
dla >6 osób
Biszkopt:,
10 jajek,
8 łyżek mąki,
3 łyżki kakao,
1 łyżka proszku do pieczenia,
12 łyżek cukru,
mleko zagęszczone niesłodzone, 0,5 l
2 łyżki cukru,
2 galaretki gruszkowe,
1 szklanka wody,
wiśnie bez pestek, 2 słoiki
syrop z wiśni,
2 galaretki wiśniowe,
polewa : 1 czekolada i 2 łyżki mleka,
Opis przygotowania
czas przygotowania: > 90 min
1. biszkopt: białka ubić na sztywno , dodać cukier i ubijać , dodać żółtka - ubijać, na koniec dodać mąkę i proszek oraz kakao . podzielić ciasto na dwie części, wlać ciasto na dużą blachę i upiec.
2. jeden biszkopt dać do foremki na niego wlać piankę przygotowaną z szklanki mleka . mleko ubijac aż zwiększy swoją objętość wtedy wlac do niego zimna płynną galaretkę gruszkową rozpuszczona w 0,5 szklanki wody,, gdy pianka zastygnie zalać to wiśniami z galeretką, których galaretka jest rozpuszczona na szklance syropu wiśniowego i 2,5 szklanki wody, wstawic do lodówki niech zastygnie. przygotować piankę z mleka tak samo jak poprzednią z galaretką gruszkową i zalać wiśnie położyć na wierzch drugi biszkopt i polać go czekoladą rozpuszczoną na 2 łyżkach mleka i udekorować,