Tytuł: Parzybroda Wiadomość wysłana przez: dorka699 Luty 16, 2009, 18:54:16 Składniki:
0,5 kg białej kapusty, 1 marchewka, 1 pietruszka, 1 seler, 1 cebula, 3 ziemniaki, kostka warzywna lub bulion, 2 liście laurowe, 3-4 ziarenka ziela angielskiego, 10 dag słoniny, łyżka mąki, natka pietruszki, sól, pieprz. Jak przyrządzić? Kapustę kroimy dość grubo, marchew w plasterki, pietruszkę, seler, ziemniaki w kostkę. Do garnka z dwoma litrami wody wrzucamy wszystkie pokrojone warzywa, dodajemy kostkę warzywną, liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy na wolnym ogniu około 25 minut. Słoninę kroimy w kostkę i smażymy na patelni, aż się wytopi i pozostaną chrupiące skwarki. Dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy aż się zarumieni. Następnie na patelnię wsypujemy łyżkę mąki, mieszamy i tak przygotowaną zasmażkę dodajemy do zupy. Zupę przyprawiamy solą i pieprzem, posypujemy natką pietruszki. |