Tytuł: Tiramisu Wiadomość wysłana przez: dorka699 Listopad 02, 2008, 20:42:35 Składniki:
- 50 g drobnych biszkoptów gotowych (ze sklepu), - 1 mała filiżanka mocnej i dobrej gatunkowo kawy z ekspresu, - 1 kieliszek likieru (50 g), wiśniowego lub pomarańczowego, - 1 opakowanie (200g) słodkiej śmietany, - 1 torebka (niecała) zagęstnika do śmietany (może być Oetkera), - 50 g drobnego cukru, - 1/2 łyżeczka świeżo mielonego cynamonu, - 1/2 laski wanilii (można zastąpić cukrem z prawdziwą wanilią), - 100 g sera mascarpone, - 1 łyżka dobrego, ciemnego kakao. Jak przyrządzić? 1) Biszkopty ułożyć jeden obok drugiego na dnie formy (niezbyt duża ładna szklana miska o płaskim dnie), w której będzie wystepował nasz deser. 2) Pokropić ostudzoną kawą i likierem dosyć obficie. 3) Ubić schłodzoną śmietanę w oddzielnym naczyniu - 1 min. mikserem. 4) Zagęstnik do śmietany wymieszać z cukrem, cynamonem i wyciśniętym z wanilii extraktem. Dodać do śmietany i ubić na sztywno. Najlepiej, żeby wszystkie te składniki były chłodne. 5) Dodać ser mascarpone i delikatnie wymieszać ze śmietaną. Wyłożyć na przygotowane biszkopty połowę kremu, następnie pozostałe biszkopty i znowu na wierzchu całą resztę kremu, ładnie wyrównać wierzch. 6) Wstawić do lodówki co najmniej na 1/2 godz. 7) Przed podaniem oprószyć deser kakaowym pudrem. Potrzebne przybory: Dobry mikser. Tytuł: Odp: Tiramisu Wiadomość wysłana przez: dorka699 Styczeń 06, 2009, 23:04:27 Tiramisu po polsku
Składniki: 2 opakowania podłużnych biszkoptów, 2 łyżki kawy rozpuszczalnej, 50 ml likieru migdałowego amaretto (może być rum, koniak), 3 łyżki ciemnego kakao, 2 serki homogenizowane o smaku waniliowym, 250 ml mleka, 1 opakowanie kremu śmietankowego lub waniliowego do ciast. Jak przyrządzić? Kawę zaparzamy w dwóch szklankach wody i przelewamy do miseczki. Dodajemy do niej 50 ml likieru migdałowego. Czekamy aż lekko przestygnie. Krem śmietankowy robimy wg przepisu na opakowaniu, ale dodajemy mniej mleka. Jeżeli w przepisie jest 300 ml – używamy 250 ml. Do zrobionego kremu dodajemy 2 serki homogenizowane i jeszcze chwilę miksujemy. Kremu nie łączymy z masłem, bo straci swoją lekkość i delikatność. Następnie po jednym biszkopcie zanurzamy w naparze kawy i szybko wyjmujemy, żeby ciastko się nie rozpadło. Układamy jeden przy drugim, aż przykryją dno naczynia lub formy. Na ciastka wykładamy połowę kremu i oprószamy za pomocą sitka połową kakao. Układamy drugą warstwę nasączonych ciastek i przykrywamy resztą kremu. Deser wstawiamy na dwie godziny do lodówki. |