"W WOLNEJ CHWILI" => "ZAPIECEK" => Wątek zaczęty przez: dorka699 Grudzień 12, 2008, 09:04:08



Tytuł: Musaka
Wiadomość wysłana przez: dorka699 Grudzień 12, 2008, 09:04:08
Składniki:
1 duza cukinia, 2 cebule, ok. 1 kg ziemniaków, ok. 1/2 kg mięsa mielonego, parmezan, pomidory krojone w sosie, sól, pieprz, estragon.

Jak przyrządzić?
Ziemniaki podgotowac na półmiękko, następnie pokroić w talarki. Cukinię pokroić w plastry, posolić i odstawić na ok. 10 minut. Podsmażyć mięso z cebulą, doprawic do smaku. Wysmarować olejem naczynie żaroodporne i wyścielić plastrami cukinii. Na tym warstwami układać mięso, ziemniaki, mięso – tak, aby ostatnią warstwą były ziemniaki. Nastęnie polać całość pomidorami, posypać parmezanem i piec ok. 30 minut.

Potrzebne przybory:
Naczynie żaroodporne, patelnia.

Jak podawać?
Musakę nalezy podawać lekko przestudzoną. Doskonałym dodatkiem jest sałata z sosem vinegret.


Tytuł: Odp: Musaka
Wiadomość wysłana przez: dorka699 Grudzień 12, 2008, 09:05:05
Składniki:
1,5 kg bakłażanów, 60 dag mielonego mięsa (wieprzowiny lub wołowiny), 4 cebule, 2 mięsiste duże pomidory, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 ząbki czosnku, jajko, 2 łyżki śmietany 18%, 1/3 szklanki oliwy, łyżka bułki tartej, po łyżce posiekanych listków bazylii i tymianku, pieprz, sól

Jak przyrządzić?
Bakłażany pokroić w plastry centymetrowej grubości, posolić i odstawić na 25 min, po czym opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i lekko obsmażyć na części rozgrzanej oliwy. Przełożyć na talerz. Na pozostałym tłuszczu zeszklić pokrojoną w piórka cebulę. Dodać mięso, kilka minut smażyć, mieszając, wystudzić i połączyć masę z jajkiem, śmietaną, ziołami i czosnkiem, przyprawić do smaku solą i pieprzem. W natłuszczonym żaroodpornym naczyniu, posypanym bułką tartą, warstwami układać plastry bakłażana i mięso (na wierzchu powinny być bakłażany). Wymieszać koncentrat pomidorowy z trzema łyżkami gorącej wody, polać potrawę. Rozłożyć na wierzchu pomidory pokrojone w plastry, skropić oliwą, oprószyć bułką tartą. Wstawić musakę do piekarnika nagrzanego do temp. 190 st. i zapiekać ok. 30 min.


Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

haxballfc worldofdemons loups best fryzja