"W WOLNEJ CHWILI" => "ZAPIECEK" => Wątek zaczęty przez: @żmijka Maj 01, 2008, 08:56:05



Tytuł: "POTRAWY Z DYNI"
Wiadomość wysłana przez: @żmijka Maj 01, 2008, 08:56:05
(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)

(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096278611374.jpg)
"ZUPA Z DYNI"

   Pokrojoną w kosteczkę dynię rozgotowuję w małej ilości wody, odcedzam z niej, by następnie dokładnie warzywo zmiksować. Aby uzyskać odpowiednią dla zupy konsystencję, zachęcam do rozcieńczenia jej mlekiem i wlania kilku zaledwie kropel migdałowego aromatu. Aby zupa była słodsza proponuję dodanie np. banana, czy wcześniej odmoczone bakalie. Nie podaję tutaj ilości produktów jaka jest wymagana do sporządzania tego dania, ponieważ wykonuję je na tzw. oko. Jest to bez wątpienia okazja do rozwinięcia naszego kunsztu kulinarnego.  ;)
(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)


Tytuł: "POTRAWY Z DYNI"
Wiadomość wysłana przez: @żmijka Maj 02, 2008, 05:44:59
(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif) (http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif) (http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif) (http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif) (http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)
(http://www.f4a.eu/uplGRA/12097027462665.gif)
(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096997702137.jpg)

"PLACKI Z DYNI"

Składniki:

ok. 1/2 kg miąższu dyni
10 dag mielonego mięsa
10 dag mąki razowej
4 łyżki mleka
drożdże
olej
jajko
sól
pieprz
tymianek
natka pietruszki


Sposób wykonania:

Ciepłe mleko mieszamy z drożdżami oraz łyżką mąki.
Po przykryciu ściereczką odstawiamy w ciepłym miejscu do czasu "wyrośnięcia".
Dynię kroimy na kawałki, obgotowujemy.
Po odcedzeniu ścieramy ją na tarce o większych oczkach.
Do miski wrzucamy jajko, drobno posiekana natkę pietruszki, mąkę oraz przyprawy.
Całość dokładnie mieszamy z mięsem, po czym dodajemy wyrośnięte drożdże. Formujemy małe placuszki i smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni.
Zachęcam do wykładania gotowych placuszków na serwetki,
które wchłoną nadmiar tłuszczu.

(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif) (http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif) (http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif) (http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif) (http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)
(http://www.f4a.eu/uplGRA/12097027462665.gif)


Tytuł: "POTRAWY Z DYNI"
Wiadomość wysłana przez: @żmijka Maj 02, 2008, 12:13:30
(http://www.f4a.eu/uplGRA/12097245143595.jpg)
"TARTA Z DYNI"
(http://www.f4a.eu/uplGRA/1209731308466.gif)
Składniki:

40dag dyni
jajko
10 dag wiórków kokosowych
kwaśne jabłko
mandarynka
pół cytryny
pół szklanki jogurtu naturalnego
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżka cukru
imbir
cynamon
aromat rumowy


(http://www.f4a.eu/uplGRA/1209731308466.gif)
Sposób wykonania:

Umytą dynię obrać i pokroić na kawałki, zalać wrzątkiem i ugotować na miękko.
(warzywa należy zawsze zalewać wrzącą wodą)
Następnie odcedzamy je, obieramy z delikatnej skórki, miksujemy.
Jeżeli masa ta wyda sie nam nazbyt wodnista, należy całość odparować.
W międzyczasie jajko ubić z cukrem i jogurtem, połączyć z przyprawami.
Do całości dodajemy dynię, jabłko obrane i starte na tarce,
mąkę, oraz łyżeczkę proszku do pieczenia - mieszamy.
Masłem wysmarować formę na tarte, posypać mąką i wlać do niej masę.
Wierzch można udekorować plasterkami mandarynki oraz cytryny.
W piekarniku nagrzanym do temperatury około 170st.C pieczemy tarte przez około 35-40 minut.

(http://www.f4a.eu/uplGRA/12097262686550.gif)


Tytuł: "POTRAWY Z DYNI"
Wiadomość wysłana przez: @żmijka Maj 03, 2008, 08:51:29
(http://www.f4a.eu/uplGRA/12097997486739.jpg)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12097997486739.jpg)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12097997486739.jpg)

   Dynia jest warzywem, z którego można przygotować bardzo wiele przeróżnych potraw. Przekonałam się o tym dzięki mojej córce, która wiele lat temu zdecydowała się zmienić swoją dietę. Warzywo to jest pyszne zarówno gotowane jak i smażone, nadaje się do kiszenia i marynowania. Wartość kaloryczna jest raczej niska, ale zawiera ono sporo składników mineralnych i witamin. Jest uprawiane powszechnie niemal na całym świecie.
(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)


Tytuł: "POTRAWY Z DYNI"
Wiadomość wysłana przez: @żmijka Maj 03, 2008, 09:30:26
(http://www.f4a.eu/uplGRA/12098021287176.gif)
(http://www.f4a.eu/uplGRA/12098018977788.jpg)
(http://www.f4a.eu/uplGRA/12098021287176.gif)
"DYNIA SMAŻONA"

(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif) SKŁADNIKI:(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)

Kilogram młodej dyni,
mąka do panierowania,
sklarowane masło,
pieprz,
sól.


(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif) SPOSÓB WYKONANIA:(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12096284128778.gif)

   Dynię płuczemy i obieramy.
Po usunięciu pestek, kroimy na plasterki grubości ok 1 - 1.5 cm.
Przyprawiamy je solą i pieprzem a następnie panierujemy w mące.
Układamy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem i smażymy z obu stron na złoty kolor.
Przed podaniem należy odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Można w ten sam sposób przyrządzić również cukinię.


Tytuł: "POTRAWY Z DYNI"
Wiadomość wysłana przez: @żmijka Maj 07, 2008, 10:25:10
(http://www.f4a.eu/uplGRA/12101514437953.jpg)
"ZUPA DYNIOWO-FASOLOWA"

SKŁADNIKI:
20dag dyni
10dag suchej fasoli
marchewka
kawałek selera
ziemniak
łyżka koncentratu pomidorowego
natka pietruszki
2 ząbki czosnku
majeranek
koperek
papryka
cebula
sól


SPOSÓB WYKONANIA:
Wypłukaną fasolę namoczyć na całą noc, następnie odlać wodę,
w której się moczyła, zalać litrem świeżej i gotować do miękkości.
Marchew, ziemniak, seler, cebulę oraz ząbki czosnku,
pokroić w małe kawałki i włożyć do fasoli na kwadrans przed zakończeniem gotowania.
Gdy warzywa będą już miękkie, dodajemy pokrojoną w kostkę dynię,
koncentrat pomidorowy oraz przyprawy.
Zachęcam, by tuż przed samym podaniem do stołu,
posypali zupę natką świeżej pietruszki, oraz koperkiem.
(http://www.f4a.eu/uplGRA/1210152513590.gif)


Tytuł: "POTRAWY Z DYNI"
Wiadomość wysłana przez: @żmijka Maj 10, 2008, 12:21:18
(http://www.f4a.eu/uplGRA/12101534331912.gif)


Składniki:
* 0,5kg miąższu z dyni *
* jabłko *
* cebula *
* 0,5 szklanki soku jabłkowego *
* niepełna szklanka śmietany *
* 0,5 l rosołu *
* 25dag marchewki *
* 3 łyżki oleju *
* kawałeczek imbiru *
* 3 duże łyżki musztardy *
* kurkuma *
* curry *
* sól *


Sposób wykonania:
 
Pokrojone w kosteczkę jabłko, marchewkę, cebulę i dynię,
 dusimy na rozgrzanym oleju.
Cieniutkie plasterki imbir dodajemy do warzyw
i dusimy jeszcze przez kilka minut na małym ogniu.
Podlewamy sokiem z jabłek i rosołem,
przez kwadrans jeszcze gotując na średnim ogniu.
Całość dokładnie miksujemy, by na koniec połączyć ze śmietaną.
Przyprawiamy musztardą, solą, curry, oraz kurkumą.

(http://www.f4a.eu/uplGRA/12104185701700.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12104185701700.gif)(http://www.f4a.eu/uplGRA/12104185701700.gif)


Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

th zoo-cassmitha swiatmuzyki kalinowatyper szkolamagii