*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Maj 04, 2024, 15:31:38


Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji


Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Karp faszerowany pieczony  (Przeczytany 949 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
dorka699
Moderator Działów
Ekspert
***
Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiadomości: 2724


Aby znaleźć miłość nie pukaj do każdych drzwi.


« : Grudzień 02, 2008, 17:25:08 »

Składniki:
Karp - im większy, tym lepszy, bułka tarta, jajko, 2 łyżeczki masła, koperek lub natka pietruszki.

Jak przyrządzić?
Karpia sprawiamy i wyjmujemy z niego kość grzbietową z żebrami, nie przecinając grzbietu, czyli wyjmujemy od strony brzusznej. Następnie rozkładamy go na stole skórą do blatu i ścinamy część grzbietową do grubości żebrowej. Ścięte kawałki mielimy lub miksujemy wraz z 1 jajkiem, 2 łyżkami bułki tartej, 2 łyżeczkami masła i garścią koperku lub pietruszki. Na koniec lekko solimy. Tak przygotowany farsz rozkładamy na połowie rozłożonego karpia i przykrywamy go drugą połową. Tak przygotowanego karpia przekładamy na posmarowaną lekko olejem folię aluminiową i ściśle go zawijamy. Następnie wkładamy do piekarnika i pieczemy 1-1,5 godziny. Po upieczeniu przekładamy na półmisek i kroimy na porcje. Podajemy na stół.

Uwagi:
 4-5 kg karpia jest to główne danie na 8-10 osób. Można go przygotować etapami: 2-3 dni wcześniej wypatroszyć i posolić, a w dzień Wigilii tylko przygotować farsz i upiec. Może wydawać się to pracochłonne, ale tylko dla tych, co nie mają wprawy z rozprawianiem ryb, a reszta to prościzna.
Zapisane

Kto nie ma odwagi do marzeń, nie będzie miał siły do walki.
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC | Sitemap

Strona wygenerowana w 0.021 sekund z 19 zapytaniami.

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

regimentpolnocny gangddp miastomorthal cs-komandosi glassed