dorka699
Moderator Działów
Ekspert
Offline
Płeć:
Wiadomości: 2724
Aby znaleźć miłość nie pukaj do każdych drzwi.
|
|
« : Listopad 23, 2008, 18:16:56 » |
|
Składniki: ½ kg mielonego indyka, 4 kromki chleba żytniego, puszka czerwonej fasoli, 2 żółtka, 2 czerwone cebule, duży pęczek natki pietruszki, sok z całej cytryny, kilka łyżek oliwy, sól, pieprz, patyczki do szaszłyków.
Sos:
opakowanie jogurtu bałkańskiego (250 ml), pęczek szczypiorku, sól, pieprz.
Jak przyrządzić? Zanim wymieszamy mięso z resztą składników, przygotujmy sobie poszczególne elementy. Cebulę pokrójmy w drobną kostkę, cztery kromki chleba pokruszmy i odłóżmy do wyschnięcia. Najlepiej użyć suchego chleba, ale nie zawsze taki mamy. Pietruszkę także należy posiekać dość drobno. Odsączmy fasolę z sosu i wysypmy na talerz, żeby miała szansę podeschnąć.
Kiedy wszystkie składniki mamy już pod ręką, musimy wymieszać dokładnie masę. Wrzucamy do miski mięso, gnieciemy fasolę i dorzucamy ją do masy. Dodajemy dwa żółtka, cebulę, chleb, pietruszkę, sok z cytryny, sól i pieprz.
Po wymieszaniu masy moczymy ręce w oliwie i lepimy wałeczki z mięsa o wielkości dwóch kciuków. Pamiętajmy, że jedno naoliwienie rąk starcza na dwa, trzy kebaby.
Wsuwamy do wałeczków patyczki do szaszłyków i kładziemy na gorącą kratę na grillu. Kratkę też warto posmarować lekko oliwą, żeby mięso nie przywarło.
Nie odchodźmy na długo od grilla, bo potrawa wymaga częstego obracania. Po 20 - 25 minutach mięso jest gotowe.
W międzyczasie szykujemy sos. Mieszamy jogurt z posiekanym szczypiorkiem, solą i pieprzem.
Jak podawać? Kebaby podajemy wyłącznie z sosem.
|