dorka699
Moderator Działów
Ekspert
Offline
Płeć:
Wiadomości: 2724
Aby znaleźć miłość nie pukaj do każdych drzwi.
|
|
« : Listopad 17, 2008, 20:49:47 » |
|
Składniki: Ciasto: - 5 łyżek mąki pszennej, - 2 łyżki mąki ziemniaczanej, - 2 łyżki oleju, - sól, - proszek do pieczenia, - jajko.
Jak przyrządzić? Wszystko razem wymieszać - powstanie ciasto. Do przygotowanego ciasta wlać taką ilość piwa (lekko rozcieńczonego wodą) aby masa osiągnęła konsystencję gęstej śmietany. Zanurzać warzywa (mogą być świeże - ale zblanszowane, tzn. przelane gorącą wodą lub króciutko obgotowane)w cieście i smażyć w głębokim oleju na złoty kolor.
Potrzebne przybory: Coś do mieszania, miska, garnek, łyżka cedzakowa.
Jak podawać? Może to być doskonała przekąska przed telewizor, lub przystawka. W sumie dosyć syte, a pyszne zarówno na ciepło, jak i zimno - sosy w zależności od smaku.
Uwagi: UWAGI : po 2-3 zblanszowane fasolki szparagowe owiń paseczkami boczku, zanurz w cieście i na olej. Różyczki zblanszowanego kalafiora (białego lub zielonego, ale także pieczarki) zanurz w śmietanie (nie będą czernieć) potem w cieście i na olej. Brokuły i seler naciowy obtoczyć w żółtym serze, potem w cieście i na olej. W tym cieście można również przygotować rybę i kurczaka. Pycha!!!
Czas przygotowania: W zależności od tego jak zorganizujemy sobie pracę. Proponuję warzywa przygotować wcześniej.
|