"W WOLNEJ CHWILI" => "ZAPIECEK" => Wątek zaczęty przez: dorka699 Styczeń 31, 2009, 15:58:18



Tytuł: Domowy pasztet
Wiadomość wysłana przez: dorka699 Styczeń 31, 2009, 15:58:18
Składniki:


0,5kg mięsa wołowego,
0,5 kg mięsa wieprzowego (łopatka),
0,5 kg surowego boczku,
0,5 kg mięsa drobiowego (mogą być udka),
0,25 dag wątróbki drobiowej,
1 duża marchew,
1 średnia pietruszka,
1 nieduży seler,
2 cebule,
2 liście laurowe,
kilka ziaren ziela angielskiego,
łyżka majeranku,
łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej,
2 bułki,
3 jaja,
sól, pieprz.



Jak przyrządzić?


Na lekko rozgrzanym tłuszczu podsmażamy posiekaną cebulę, dodajemy oczyszczoną z błon wątróbkę i razem smażymy 2-3 minuty.

Całość odstawiamy do wystygnięcia.

Wszystkie gatunki mięs kroimy na kawałki i gotujemy w niedużej ilości wody.

Do gotującego się mięsa dodajemy oczyszczone i pokrojone warzywa, liście laurowe, ziele angielskie.

Całość gotujemy do miękkości.

Wyjmujemy ugotowane mięso i warzywa, studzimy.

Usuwamy zioła.

W pozostałym wywarze moczymy bułki.

Przez maszynkę do mięsa dwukrotnie przepuszczamy gotowane mięso, wątróbkę z cebulą, lekko odciśnięte bułki i warzywa.

Do zmielonej masy dodajemy jajka, majeranek, gałkę muszkatołową, sól, pieprz i wszystko dokładnie wyrabiamy.

Jeżeli masa jest zbyt gęsta, dodajemy kilka łyżek wywaru.

Całość przekładamy do wysmarowanej formy, wyrównujemy powierzchnię.

Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni około 1,5 godziny.

Na powierzchni musi utworzyć się przypieczona skórka.


Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

evelon magicznyswiat devils js2210sanok compaanions