Tytuł: Domowy pasztet Wiadomość wysłana przez: dorka699 Styczeń 31, 2009, 15:58:18 Składniki:
0,5kg mięsa wołowego, 0,5 kg mięsa wieprzowego (łopatka), 0,5 kg surowego boczku, 0,5 kg mięsa drobiowego (mogą być udka), 0,25 dag wątróbki drobiowej, 1 duża marchew, 1 średnia pietruszka, 1 nieduży seler, 2 cebule, 2 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, łyżka majeranku, łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej, 2 bułki, 3 jaja, sól, pieprz. Jak przyrządzić? Na lekko rozgrzanym tłuszczu podsmażamy posiekaną cebulę, dodajemy oczyszczoną z błon wątróbkę i razem smażymy 2-3 minuty. Całość odstawiamy do wystygnięcia. Wszystkie gatunki mięs kroimy na kawałki i gotujemy w niedużej ilości wody. Do gotującego się mięsa dodajemy oczyszczone i pokrojone warzywa, liście laurowe, ziele angielskie. Całość gotujemy do miękkości. Wyjmujemy ugotowane mięso i warzywa, studzimy. Usuwamy zioła. W pozostałym wywarze moczymy bułki. Przez maszynkę do mięsa dwukrotnie przepuszczamy gotowane mięso, wątróbkę z cebulą, lekko odciśnięte bułki i warzywa. Do zmielonej masy dodajemy jajka, majeranek, gałkę muszkatołową, sól, pieprz i wszystko dokładnie wyrabiamy. Jeżeli masa jest zbyt gęsta, dodajemy kilka łyżek wywaru. Całość przekładamy do wysmarowanej formy, wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni około 1,5 godziny. Na powierzchni musi utworzyć się przypieczona skórka. |