Tytuł: Bakłażany faszerowane szpinakiem i fetą. Wiadomość wysłana przez: dorka699 Listopad 25, 2008, 21:52:57 Składniki:
2 bakłażany, 250g sera feta, 1 cebula, 1 jajko, 100g sera żółtego, sok z cytryny, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, słodka papryka, sos tzatziki. Jak przyrządzić? Bakłażany przekroić wzdłuż na połówki, wydrążyć i skropić sokiem z cytryny. Opiekać 15min. w piekarniku skórką do góry na oliwie. Przyrządzić farsz: cebulę zeszklić na oliwie, dodać szpinak i dusić aż będzie miękki. Dodać pokruszony ser feta,jajko i czosnek. Po odparowaniu przyprawić gałką muszkatołową, solą, pieprzem i papryką. Farszem wypełnić połówki bakłażana i piec kolejne 15 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni. Po 15 minut posypać startym serem i piec 5 min. Podawać polane greckim sosem tzatziki. Jak podawać? Podawać od razu na gorąco,polane sosem greckim tzatziki. |