"W WOLNEJ CHWILI" => "ZAPIECEK" => Wątek zaczęty przez: dorka699 Listopad 25, 2008, 21:52:57



Tytuł: Bakłażany faszerowane szpinakiem i fetą.
Wiadomość wysłana przez: dorka699 Listopad 25, 2008, 21:52:57
Składniki:
2 bakłażany,
250g sera feta,
1 cebula,
1 jajko,
100g sera żółtego,
sok z cytryny,
3 ząbki czosnku,
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, słodka papryka,
sos tzatziki.

Jak przyrządzić?
Bakłażany przekroić wzdłuż na połówki, wydrążyć i skropić sokiem z cytryny. Opiekać 15min. w piekarniku skórką do góry na oliwie. Przyrządzić farsz: cebulę zeszklić na oliwie, dodać szpinak i dusić aż będzie miękki. Dodać pokruszony ser feta,jajko i czosnek. Po odparowaniu przyprawić gałką muszkatołową, solą, pieprzem i papryką. Farszem wypełnić połówki bakłażana i piec kolejne 15 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni. Po 15 minut posypać startym serem i piec 5 min. Podawać polane greckim sosem tzatziki.

Jak podawać?
Podawać od razu na gorąco,polane sosem greckim tzatziki.


Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

strzecha evelon zaburzenia js2210sanok castlecraft