Tytuł: Kokosowy puch Wiadomość wysłana przez: dorka699 Lipiec 01, 2010, 21:52:55 (http://img139.imageshack.us/img139/9541/kokosowy.jpg) (http://img139.imageshack.us/i/kokosowy.jpg/)
Składniki na 6 porcji • 35 dag biszkoptów • łyżka mąki • szklanka mleka • szklanka cukru pudru • 1/2 kostki masła • 2 żółtka • kostka masła roślinnego • olejek waniliowy • masło do formy • wiórki kokosowe • połówki orzechów włoskich • szklanka wody i 50 ml rumu na poncz Etapy przygotowania 1. Żółtko rozetrzyj z mąką, dodając stopniowo 3-4 łyżki zimnego mleka. Resztę mleka zagotuj, zestaw z ognia, wlej masę żółtkową, dokładnie wymieszaj. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu, mieszając, aż powstanie gęsty budyń. Ostudź. Oba rodzaje masła utrzyj z cukrem pudrem i olejkiem. Dodawaj porcjami budyń, ubijając mikserem na pulchny krem. Biszkopty dobrze nasącz ponczem. Układaj je warstwami w natłuszczonej tortownicy, równomiernie przekładając kremem. Ostatnią warstwę - krem - obficie posyp wiórkami kokosowymi i ułóż połówki orzechów. Ciasto możesz też udekorować świeżymi owocami. |