"W WOLNEJ CHWILI" => "ZAPIECEK" => Wątek zaczęty przez: dorka699 Grudzień 20, 2008, 12:11:56



Tytuł: PAPRYKA FASZEROWANA
Wiadomość wysłana przez: dorka699 Grudzień 20, 2008, 12:11:56
Składniki
- 4 papryki,
- 15 dag wieprzowiny bez kości,
- 1 szklanka ugotowanego ryżu,
- 400g sosu Uncle Ben’s® Smak Santorini,
- 2 łyżki oleju (lub innego tłuszczu),
- kilka wiórków masła,
- sól, pieprz,
- 2 cebule,
- 2 łyżeczki natki pietruszki (opcjonalnie),
- 1 łyżeczka świeżych ziół.
Przygotowanie
1) Poszatkuj cebulę. Mięso roztłucz lekko tłuczkiem i pokrój w kostkę.

2) Na patelni z olejem przysmaż na rumiano cebulę. Dodaj mięso i obsmaż je starannie ze wszystkich stron. Dołóż ryż.

3) Do tak przygotowanych składników, dodaj sos Uncle Ben’s® Smak Santorini. Całość wymieszaj delikatnie i starannie. Podgrzewaj na wolnym ogniu ok. 10 min. Pozostaw do lekkiego wystudzenia.

4) Przygotuj 4 piękne papryki, zważając na to, by stały stabilnie w pozycji pionowej. Umyj je, odetnij górną część strąka i wydrąż gniazda nasienne.

5) Papryki napełnij przygotowanym farszem. Przełóż do naczynia żaroodpornego z przykryciem. Polej kilkoma łyżkami wody i piecz przez 30 min. w temp 180 st. C. Pod koniec pieczenia zdejmij pokrywkę i połóż malutki kawałeczek masła na wierzchu każdej papryki, aby ładnie się przyrumienił.
Sposób podania
W naczyniu, w którym były zapiekane. Udekorowane świeżą zieloną pietruszką, lub innymi ziołami (bazylia, tymianek). Najsmaczniejsze z kawałkiem świeżego, chrupiącego pieczywa. Można oddzielnie podać którąś z naszych popularnych kasz: perłową lub jęczmienną.


Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

trophy-raiders female-vs-male extremalteamclan krolestwowegier gamescrack