Tytuł: PAPRYKA FASZEROWANA Wiadomość wysłana przez: dorka699 Grudzień 20, 2008, 12:11:56 Składniki
- 4 papryki, - 15 dag wieprzowiny bez kości, - 1 szklanka ugotowanego ryżu, - 400g sosu Uncle Ben’s® Smak Santorini, - 2 łyżki oleju (lub innego tłuszczu), - kilka wiórków masła, - sól, pieprz, - 2 cebule, - 2 łyżeczki natki pietruszki (opcjonalnie), - 1 łyżeczka świeżych ziół. Przygotowanie 1) Poszatkuj cebulę. Mięso roztłucz lekko tłuczkiem i pokrój w kostkę. 2) Na patelni z olejem przysmaż na rumiano cebulę. Dodaj mięso i obsmaż je starannie ze wszystkich stron. Dołóż ryż. 3) Do tak przygotowanych składników, dodaj sos Uncle Ben’s® Smak Santorini. Całość wymieszaj delikatnie i starannie. Podgrzewaj na wolnym ogniu ok. 10 min. Pozostaw do lekkiego wystudzenia. 4) Przygotuj 4 piękne papryki, zważając na to, by stały stabilnie w pozycji pionowej. Umyj je, odetnij górną część strąka i wydrąż gniazda nasienne. 5) Papryki napełnij przygotowanym farszem. Przełóż do naczynia żaroodpornego z przykryciem. Polej kilkoma łyżkami wody i piecz przez 30 min. w temp 180 st. C. Pod koniec pieczenia zdejmij pokrywkę i połóż malutki kawałeczek masła na wierzchu każdej papryki, aby ładnie się przyrumienił. Sposób podania W naczyniu, w którym były zapiekane. Udekorowane świeżą zieloną pietruszką, lub innymi ziołami (bazylia, tymianek). Najsmaczniejsze z kawałkiem świeżego, chrupiącego pieczywa. Można oddzielnie podać którąś z naszych popularnych kasz: perłową lub jęczmienną. |