Tytuł: Cebularz Wiadomość wysłana przez: dorka699 Grudzień 17, 2008, 10:18:41 Składniki:
2 - 3 cebule, 400 g mąki, 50 g drożdży, około 8 łyżek oliwy z oliwek, szklanka mleka rozcieńczonego z 2/3 szklanki wody, pół łyżeczki soli. Jak przyrządzić? Pokrój cebulę w plastry i podsmaż na patelni, aż zrobi się szklista. Do 400 g mąki dodaj drobno posiekane drożdże. Na środku miski z mąką zrób małe wgłębienie i wlej do niego 4 łyżki oliwy z oliwek. Delikatnie wymieszaj składniki. Dodaj sól. Wyrabiaj ciasto dolewając małymi porcjami wodę zmieszaną z mlekiem. Zagniataj przez 5 - 10 minut. Następnie odstaw na około godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (zakrywając szczelnie czystą ściereczką). Podziel ciasto na pięć równych części i formuj placki o średnicy 20 cm i grubości 2 cm. Górę placka polej niepełną łyżeczką oliwy i wyłóż cebulę. Następnie połóż cebularze na blasze i piecz około 15 minut w 180 stopniach. |