Tytuł: Zupa cebulowa Wiadomość wysłana przez: dorka699 Styczeń 12, 2009, 21:39:58 wywar mięsny lub warzywny, 1,5 - 2 litry
cebula, 1 kg masło, 2 łyżki oliwa z oliwek, 2 łyżki białe wytrawne wino, 1lampka grzanki z francuskiej bagietki, 1 na osobę majeranek, sól, pieprz,wegeta, do smaku ser żółty /najlepiej o jakimś zdecydowanym smaku/, ilość wedle uznania dodaj do ulubionych drukuj przepis powiadom znajomego oceń przepis aktualna ocena: 3,02 Opis przygotowania czas przygotowania: do 45 min Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę, dodajemy drobno posiekaną cebulę i przesmażamy aż cebula się ładnie zezłoci. Nasępnie podlewamy białym winem, a gdy odparuje wlewamy na patelnię szklanke bulionu, przykrywamy i dusimy jakieś 15 minut. Następnie wrzucamy wszystko do gorącego wywaru, doprawiamy i gotujemy jeszcze jakieś 2 min. Do malutkich żaroodpornych miseczek wlewamy porcję zupy, na każdej z nich kładziemy bagietkę, posypujemy startym serem i wkladamy na minutę do piekarnika /z opcją grillowania/ , żeby ser ładnie się zapiekł. I możemy jeść :-))) |