"W WOLNEJ CHWILI" => "ZAPIECEK" => Wątek zaczęty przez: dorka699 Styczeń 12, 2009, 21:39:58



Tytuł: Zupa cebulowa
Wiadomość wysłana przez: dorka699 Styczeń 12, 2009, 21:39:58
wywar mięsny lub warzywny, 1,5 - 2 litry
cebula, 1 kg
masło, 2 łyżki
oliwa z oliwek, 2 łyżki
białe wytrawne wino, 1lampka
grzanki z francuskiej bagietki, 1 na osobę
majeranek, sól, pieprz,wegeta, do smaku
ser żółty /najlepiej o jakimś zdecydowanym smaku/, ilość wedle uznania
dodaj do ulubionych
drukuj przepis
powiadom znajomego
oceń przepis

aktualna ocena: 3,02
Opis przygotowania
czas przygotowania: do 45 min

Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę, dodajemy drobno posiekaną cebulę i przesmażamy aż cebula się ładnie zezłoci. Nasępnie podlewamy białym winem, a gdy odparuje wlewamy na patelnię szklanke bulionu, przykrywamy i dusimy jakieś 15 minut. Następnie wrzucamy wszystko do gorącego wywaru, doprawiamy i gotujemy jeszcze jakieś 2 min. Do malutkich żaroodpornych miseczek wlewamy porcję zupy, na każdej z nich kładziemy bagietkę, posypujemy startym serem i wkladamy na minutę do piekarnika /z opcją grillowania/ , żeby ser ładnie się zapiekł. I możemy jeść :-)))


Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

szkolamagii th swiatmuzyki zoo-cassmitha kalinowatyper