Strona główna
Pomoc
Zaloguj się
Rejestracja
Witamy,
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
Maj 10, 2024, 01:37:59
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
>
"W WOLNEJ CHWILI"
>
"ZAPIECEK"
>
Gulasz z żołądków
Strony: [
1
]
Do dołu
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: Gulasz z żołądków (Przeczytany 1157 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
dorka699
Moderator Działów
Ekspert
Offline
Płeć:
Wiadomości: 2724
Aby znaleźć miłość nie pukaj do każdych drzwi.
Gulasz z żołądków
«
:
Marzec 05, 2009, 14:08:26 »
Składniki:
1 kg oczyszczonych kurzych żołądków,
1 duża cebula,
1 łyżka smalcu,
sól, pieprz i ostra papryka.
Jak przyrządzić?
Żołądki myjemy, doczyszczamy i kroimy, tylko te większe, na pół.
Gotujemy w garnku wodę i kiedy będzie wrzała, wrzucamy mięso.
Po około 5 minutach na powierzchni wytworzy się piana.
Odlewamy wodę i płuczemy żołądki w ciepłej wodzie.
Przekładamy je do czystego garnka i zalewamy taką ilością wody, by jej powierzchnia przykrywała kawałki mięsa.
Całość wstawiamy na mały ogień.
W międzyczasie kroimy cebulę w dużą kostkę i smażymy ją przez chwilę na smalcu.
Dodajemy ją do garnka wraz z solą, pieprzem i ostrą papryką.
Gotujemy do miękkości, mniej więcej godzinę.
Jak podawać?
Gulasz z żołądków jest uniwersalny - pasuje do ryżu, makaronu, ziemniaków i prawie wszystkich kasz.
Najlepszym zaś dodatkiem są ogórki kiszone i kiszona kapusta.
Zapisane
Kto nie ma odwagi do marzeń, nie będzie miał siły do walki.
@żmijka
Administrator
Ekspert
Offline
Płeć:
Wiadomości: 1898
I get wings to fly... I'm alive ...
"Gulasz z żołądków"
«
Odpowiedz #1 :
Marzec 27, 2009, 10:55:34 »
Na rynku udostępniono tak wiele gatunków mięs, że rzadko kiedy korzystamy z dawnych przepisów naszych babć, zamieniających podroby w pyszne mięsne dania. Tradycyjnym daniem wśród tych przepisów jest właśnie podany przez Ciebie Dorko - gulasz z kurzych żołądków, które potrafią smakiem przypominać jak najlepszą cielęcinkę. Warto więc żołądki reklamować, bo w przeciwieństwie do innych podrobów, nie gromadzą w sobie toksyn i po niewielkiej obróbce są wyjątkowo zdrowe i pożywne.
Zapisane
Strony: [
1
]
Do góry
Drukuj
« poprzedni
następny »
Skocz do:
Wybierz cel:
-----------------------------
"SZUFLANDIA"
-----------------------------
=> "PLECIUGI W WĄTKACH"
=> "RZECZY WAŻNE, MNIEJ WAŻNE I NIEWAŻNE..."
=> "ANEGDOTKI I CIEKAWOSTKI"
=> "ŻYCZENIA"
-----------------------------
"W WOLNEJ CHWILI"
-----------------------------
=> "KĄCIK HUMORU"
=> "Z SERCA PŁYNĄCE"
=> "GIFLANDIA"
=> "HOBBY"
=> "ZAPIECEK"
=> "KUPIĘ/SPRZEDAM"
=> "GRY"
-----------------------------
"MUZYKA"
-----------------------------
=> "PRZEBOJE CZTERDZIESTOLATKÓW"
=> "PRZEBOJE NA DZIŚ"
=> "NUCIE"
=> "PIOSENKI DLA DZIECI"
=> "OCALIĆ OD ZAPOMNIENIA"
-----------------------------
"DARMOWA BRAMKA SMS"
-----------------------------
=> :-)
Ładowanie...
Polityka cookies
Darmowe Fora
|
Darmowe Forum
osiedleradosne
krolestwowegier
jamaiworld
wataha-farkas
elitserienspeedway