dorka699
Moderator Działów
Ekspert
Offline
Płeć:
Wiadomości: 2724
Aby znaleźć miłość nie pukaj do każdych drzwi.
|
|
« : Listopad 08, 2008, 21:33:54 » |
|
Składniki: 400 g makaronu pełnoziarnistego, 300 g szpinaku, 250 g pieczarek, 500 g ryby (o wyrazistym smaku, w żadnym razie panga), 2 średnie cebule, pół pęczka pietruszki, żołty ser do posypania (najlepiej parmezan), szklanka śmietanki 12%, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, oliwa z oliwek.
Jak przyrządzić? Makaron gotujemy al dente. Na oliwie podsmażamy szybko pokrojony w kostkę filet z ryby. Zdejmujemy i na ten sam tłuszcz rzucamy pokrojoną w pióra cebulę. Kiedy się zeszkli, dodajemy w całości małe pieczarki (większe przekrojone na połówki). Czekamy, aż odparuje woda i lekko się zrumienią. Teraz pora na świeże, dobrze umyte liście szpinaku. Dusimy je, tak aby były miękkie, a zarazem się nie rozpadły. Dodajemy śmietanę, przyprawy, dusimy jakieś 5 minut. Na sam koniec należy dorzucić podsmażoną rybę i posiekaną pietruszkę, dusić jeszcze około 2 minut. Całość mieszamy z makaronem i posypujemy startym serem. Rewelacja, warto spróbować nawet jeśli ktoś nie przepada za szpinakiem
|