dorka699
Moderator Działów
Ekspert
Offline
Płeć:
Wiadomości: 2724
Aby znaleźć miłość nie pukaj do każdych drzwi.
|
|
« : Styczeń 31, 2009, 15:58:18 » |
|
Składniki:
0,5kg mięsa wołowego, 0,5 kg mięsa wieprzowego (łopatka), 0,5 kg surowego boczku, 0,5 kg mięsa drobiowego (mogą być udka), 0,25 dag wątróbki drobiowej, 1 duża marchew, 1 średnia pietruszka, 1 nieduży seler, 2 cebule, 2 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, łyżka majeranku, łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej, 2 bułki, 3 jaja, sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Na lekko rozgrzanym tłuszczu podsmażamy posiekaną cebulę, dodajemy oczyszczoną z błon wątróbkę i razem smażymy 2-3 minuty.
Całość odstawiamy do wystygnięcia.
Wszystkie gatunki mięs kroimy na kawałki i gotujemy w niedużej ilości wody.
Do gotującego się mięsa dodajemy oczyszczone i pokrojone warzywa, liście laurowe, ziele angielskie.
Całość gotujemy do miękkości.
Wyjmujemy ugotowane mięso i warzywa, studzimy.
Usuwamy zioła.
W pozostałym wywarze moczymy bułki.
Przez maszynkę do mięsa dwukrotnie przepuszczamy gotowane mięso, wątróbkę z cebulą, lekko odciśnięte bułki i warzywa.
Do zmielonej masy dodajemy jajka, majeranek, gałkę muszkatołową, sól, pieprz i wszystko dokładnie wyrabiamy.
Jeżeli masa jest zbyt gęsta, dodajemy kilka łyżek wywaru.
Całość przekładamy do wysmarowanej formy, wyrównujemy powierzchnię.
Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni około 1,5 godziny.
Na powierzchni musi utworzyć się przypieczona skórka.
|