"W WOLNEJ CHWILI" => "ZAPIECEK" => Wątek zaczęty przez: dorka699 Listopad 17, 2008, 20:49:47



Tytuł: Warzywa w cieście
Wiadomość wysłana przez: dorka699 Listopad 17, 2008, 20:49:47
Składniki:
Ciasto:
- 5 łyżek mąki pszennej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki oleju,
- sól,
- proszek do pieczenia,
- jajko.

Jak przyrządzić?
Wszystko razem wymieszać - powstanie ciasto.
Do przygotowanego ciasta wlać taką ilość piwa (lekko rozcieńczonego wodą) aby masa osiągnęła konsystencję gęstej śmietany. Zanurzać warzywa (mogą być świeże - ale zblanszowane, tzn. przelane gorącą wodą lub króciutko obgotowane)w cieście i smażyć w głębokim oleju na złoty kolor.

Potrzebne przybory:
Coś do mieszania, miska, garnek, łyżka cedzakowa.

Jak podawać?
Może to być doskonała przekąska przed telewizor, lub przystawka. W sumie dosyć syte, a pyszne zarówno na ciepło, jak i zimno - sosy w zależności od smaku.

Uwagi:
UWAGI : po 2-3 zblanszowane fasolki szparagowe owiń paseczkami boczku, zanurz w cieście i na olej.
Różyczki zblanszowanego kalafiora (białego lub zielonego, ale także pieczarki) zanurz w śmietanie (nie będą czernieć) potem w cieście i na olej.
Brokuły i seler naciowy obtoczyć w żółtym serze, potem w cieście i na olej. W tym cieście można również przygotować rybę i kurczaka.
Pycha!!!

Czas przygotowania:
W zależności od tego jak zorganizujemy sobie pracę. Proponuję warzywa przygotować wcześniej.


Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

informatyka magic-hogwart osw polskiserwerzmodowany01 alchemistsproject