Tytuł: Warzywa w cieście Wiadomość wysłana przez: dorka699 Listopad 17, 2008, 20:49:47 Składniki:
Ciasto: - 5 łyżek mąki pszennej, - 2 łyżki mąki ziemniaczanej, - 2 łyżki oleju, - sól, - proszek do pieczenia, - jajko. Jak przyrządzić? Wszystko razem wymieszać - powstanie ciasto. Do przygotowanego ciasta wlać taką ilość piwa (lekko rozcieńczonego wodą) aby masa osiągnęła konsystencję gęstej śmietany. Zanurzać warzywa (mogą być świeże - ale zblanszowane, tzn. przelane gorącą wodą lub króciutko obgotowane)w cieście i smażyć w głębokim oleju na złoty kolor. Potrzebne przybory: Coś do mieszania, miska, garnek, łyżka cedzakowa. Jak podawać? Może to być doskonała przekąska przed telewizor, lub przystawka. W sumie dosyć syte, a pyszne zarówno na ciepło, jak i zimno - sosy w zależności od smaku. Uwagi: UWAGI : po 2-3 zblanszowane fasolki szparagowe owiń paseczkami boczku, zanurz w cieście i na olej. Różyczki zblanszowanego kalafiora (białego lub zielonego, ale także pieczarki) zanurz w śmietanie (nie będą czernieć) potem w cieście i na olej. Brokuły i seler naciowy obtoczyć w żółtym serze, potem w cieście i na olej. W tym cieście można również przygotować rybę i kurczaka. Pycha!!! Czas przygotowania: W zależności od tego jak zorganizujemy sobie pracę. Proponuję warzywa przygotować wcześniej. |