dorka699
Moderator Działów
Ekspert
Offline
Płeć:
Wiadomości: 2724
Aby znaleźć miłość nie pukaj do każdych drzwi.
|
|
« : Listopad 17, 2008, 20:48:57 » |
|
Składniki: * dwa sporej wielkości ziemniaki, * laska kiełbasy (podwawelska, zwyczajna), * dwie średniej wielkości cebule, * owoce (do wyboru pomarańcze, banany, kiwi, ananasy - jednym słowem to, co akurat jest pod ręką), * przyprawy: oregano, curry, imbir, przyprawa do grilla łagodna firmy Kamis, * ser żółty (około 400g).
Jak przyrządzić? Przygotować naczynie żaroodporne, ziemniaki oskrobać, oczyścić, pokroić w grube plasty i podzielić na dwie w miarę równe porcje. Podobnie na grube plastry należy pokroić (a następnie rozdzielić je na dwie porcje) cebulę, kiełbasę i ser żółty. Z owocami postępujemy wedle rodzaju - czyli jeśli używamy kiwi, lub bananów, to kroimy je w plastry jak pozostałe składniki, jeśli pomarańczy, to dzielimy na cząstki etc. Układamy na dnie naczynia żaroodpornego warstwę złożoną z połowy pokrojonych wcześniej ziemniaków, na to kładziemy podobną warstwę kiełbasy, cebuli oraz owoców. Wszystko to posypujemy obficie oregano, curry, imbirem oraz przyprawą do grilla, a następnie nakrywamy serem żółtym. Drugą warstwę układamy analogicznie do pierwszej. Przykrywamy całość i pieczemy przez godzinę w piekarniku nagrzanym do temperatury dwustu stopni Celsjusza.
Jak podawać? Podawać na gorąco z ketchupem lub bez (w zależności od preferencji smakowych).
|