Tytuł: Jabłecznik z bit± ¶mietan± Wiadomo¶ć wysłana przez: dorka699 Listopad 07, 2008, 10:40:58 Składniki:
Biszkopt: - 3 jajka - 3 łyżki m±ki pszennej - 3 łyżki cukru - łyżeczka proszku do pieczenia Masa: - 1,5 kg jabłek - 1 czubata łyżka m±ki ziemniaczanej Ponadto: - 250 ml ¶mietany 30% - 50 g czekolady mlecznej - 1 łyżeczka cukru wanilinowego - tłuszcz do wysmarowania blaszki Jak przyrz±dzić? Biszkopt: Jajka ubić z cukrem.M±kę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do ubitych jaj. Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem blaszki o wymiarach 25-40 cm.Piec w temp.160`C przez ok 20 min. Masa: Jabłka obrać,zetrzeć,zalać 125 ml wody i dusić pod przykryciem. Do miękkich jabłek dodać m±kę rozprowadzon± w 150 ml wody.Zagotować.Dodać 2 czubate łyzki cukru. Na ostudzony biszkopt w blaszce wyłozyć masę. Smietanę schładzać przez 2-3 godz. w lodówce,a następnie ubić z cukrem wanilinowym. Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Bit± ¶mietanę rozprowadzić na masie i posypać start± czekolad±. Uwagi: Przechowywać w lodówce. |