Tytuł: Tort orzechowo-owocowy Wiadomość wysłana przez: dorka699 Lipiec 01, 2010, 21:58:03 (http://img685.imageshack.us/img685/4350/tortx.jpg) (http://img685.imageshack.us/i/tortx.jpg/)
Składniki na 10 porcji • gotowy spód biszkoptowy • 1/2 l kremówki • 10 łyżeczek żelatyny • po 3 łyżki soku z cytryny, płatków migdałowych i fistaszków • 2 łyżki cukru pudru • kieliszek rumu • cukier waniliowy • łyżeczka kakao • różne owoce Etapy przygotowania 1. Biszkopt nasącz rumem wymieszanym 1:1 z wodą. Kremówkę lekko ubij, dodając pod koniec cukier puder. Żelatynę rozpuść w małej ilości zimnej wody, podgrzej ją, i razem z cukrem waniliowym i sokiem z cytryny dodaj do śmietany. Ubij ją na sztywny krem. Biszkopt posmaruj kremem (boki też; trochę kremu zostaw do dekoracji), posyp boki pokruszonymi fistaszkami i płatkami migdałowymi. Wierzch udekoruj kleksami z odłożonego kremu, posyp kakao. Na środku ułóż owoce. |