"W WOLNEJ CHWILI" => "ZAPIECEK" => W±tek zaczęty przez: dorka699 Listopad 07, 2008, 10:40:58



Tytuł: Jabłecznik z bit± ¶mietan±
Wiadomo¶ć wysłana przez: dorka699 Listopad 07, 2008, 10:40:58
Składniki:
Biszkopt:
- 3 jajka
- 3 łyżki m±ki pszennej
- 3 łyżki cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:
- 1,5 kg jabłek
- 1 czubata łyżka m±ki ziemniaczanej

Ponadto: - 250 ml ¶mietany 30%
- 50 g czekolady mlecznej
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- tłuszcz do wysmarowania blaszki

Jak przyrz±dzić?
Biszkopt:
Jajka ubić z cukrem.M±kę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do ubitych jaj. Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem blaszki o wymiarach 25-40 cm.Piec w temp.160`C przez ok 20 min.

Masa:
Jabłka obrać,zetrzeć,zalać 125 ml wody i dusić pod przykryciem. Do miękkich jabłek dodać m±kę rozprowadzon± w 150 ml wody.Zagotować.Dodać 2 czubate łyzki cukru.

Na ostudzony biszkopt w blaszce wyłozyć masę. Smietanę schładzać przez 2-3 godz. w lodówce,a następnie ubić z cukrem wanilinowym. Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Bit± ¶mietanę rozprowadzić na masie i posypać start± czekolad±.

Uwagi:
Przechowywać w lodówce.


Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

castlecraft magicznyswiat devils strzecha js2210sanok