Tytuł: Kluski z sosem koperkowym Wiadomość wysłana przez: dorka699 Listopad 11, 2008, 16:35:21 Składniki:
- 2 szklanki mąki, - 2 jajka, - 1 szklanka wody, - przyprawy. Na sos koperkowy: - 2 łyżki tłuszczu, - 2 łyżki mąki, - woda, - spory pęczek koperku, - biały pieprz,v - maggi. Jak przyrządzić? Kluski: jajka wymieszać ze szklanką wody i przyprawami (do sosu koperkowego: sól, czosnek, gałka muszkatułowa; na słodko: szczypta soli, cynamon/cukier waniliowy), dodać mąkę i dokładnie wyrobić całość łyżką. Klaść na osolony wrzątek łyżką, gotować ok. 2-3 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Wielkość klusek - jak kto lubi. Mniejsze nadają się do zup, mleka. Sos koperkowy: rozgrzać tłuszcz w małym rondelku, dodać mąkę i dokładnie wymieszać rózgą, gdy zasmażka sie zestali dolewamy w małych porcjach wodę cały czas mieszając... wody dolewamy do uzyskania żądanej konsystencji. Dodajemy posiekany koperek, dobrawiamy i juz :) Uwagi: Same kluski w zalezności od dodatków i wielkości to temat rzeka, pole do popisu. Często robię kluski z podwójnej ilości ciasta i odsmażam potem ku ogólnej uciesze męskiej gawiedzi w domu. Z sosami też można poszaleć, bo zasmażka to dobra baza dla prawie każdego sosu na gorąco, słodkiego też :) Smacznego. Czas przygotowania: Zalezy od wprawy i wielkości garnka :) |