"W WOLNEJ CHWILI" => "ZAPIECEK" => Wątek zaczęty przez: dorka699 Listopad 11, 2008, 16:35:21



Tytuł: Kluski z sosem koperkowym
Wiadomość wysłana przez: dorka699 Listopad 11, 2008, 16:35:21
Składniki:
- 2 szklanki mąki,
- 2 jajka,
- 1 szklanka wody,
- przyprawy.

Na sos koperkowy:
- 2 łyżki tłuszczu,
- 2 łyżki mąki,
- woda,
- spory pęczek koperku,
- biały pieprz,v - maggi.

Jak przyrządzić?
Kluski: jajka wymieszać ze szklanką wody i przyprawami (do sosu koperkowego: sól, czosnek, gałka muszkatułowa; na słodko: szczypta soli, cynamon/cukier waniliowy), dodać mąkę i dokładnie wyrobić całość łyżką. Klaść na osolony wrzątek łyżką, gotować ok. 2-3 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Wielkość klusek - jak kto lubi. Mniejsze nadają się do zup, mleka. Sos koperkowy: rozgrzać tłuszcz w małym rondelku, dodać mąkę i dokładnie wymieszać rózgą, gdy zasmażka sie zestali dolewamy w małych porcjach wodę cały czas mieszając... wody dolewamy do uzyskania żądanej konsystencji. Dodajemy posiekany koperek, dobrawiamy i juz :)

Uwagi:
Same kluski w zalezności od dodatków i wielkości to temat rzeka, pole do popisu. Często robię kluski z podwójnej ilości ciasta i odsmażam potem ku ogólnej uciesze męskiej gawiedzi w domu. Z sosami też można poszaleć, bo zasmażka to dobra baza dla prawie każdego sosu na gorąco, słodkiego też :) Smacznego.

Czas przygotowania:
Zalezy od wprawy i wielkości garnka :)


Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

wataha-wilkow-nocy zoo-cassmitha etforum pomocniczy nii-chan