|
|
@żmijka
Administrator
Ekspert
Offline
Płeć:
Wiadomości: 1898
I get wings to fly... I'm alive ...
|
|
« Odpowiedz #2 : Maj 02, 2008, 12:13:30 » |
|
"TARTA Z DYNI" Składniki: 40dag dyni jajko 10 dag wiórków kokosowych kwaśne jabłko mandarynka pół cytryny pół szklanki jogurtu naturalnego łyżeczka proszku do pieczenia łyżka cukru imbir cynamon aromat rumowy Sposób wykonania: Umytą dynię obrać i pokroić na kawałki, zalać wrzątkiem i ugotować na miękko. (warzywa należy zawsze zalewać wrzącą wodą) Następnie odcedzamy je, obieramy z delikatnej skórki, miksujemy. Jeżeli masa ta wyda sie nam nazbyt wodnista, należy całość odparować. W międzyczasie jajko ubić z cukrem i jogurtem, połączyć z przyprawami. Do całości dodajemy dynię, jabłko obrane i starte na tarce, mąkę, oraz łyżeczkę proszku do pieczenia - mieszamy. Masłem wysmarować formę na tarte, posypać mąką i wlać do niej masę. Wierzch można udekorować plasterkami mandarynki oraz cytryny. W piekarniku nagrzanym do temperatury około 170st.C pieczemy tarte przez około 35-40 minut.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|
@żmijka
Administrator
Ekspert
Offline
Płeć:
Wiadomości: 1898
I get wings to fly... I'm alive ...
|
|
« Odpowiedz #5 : Maj 07, 2008, 10:25:10 » |
|
"ZUPA DYNIOWO-FASOLOWA"SKŁADNIKI:20dag dyni 10dag suchej fasoli marchewka kawałek selera ziemniak łyżka koncentratu pomidorowego natka pietruszki 2 ząbki czosnku majeranek koperek papryka cebula sólSPOSÓB WYKONANIA:Wypłukaną fasolę namoczyć na całą noc, następnie odlać wodę, w której się moczyła, zalać litrem świeżej i gotować do miękkości. Marchew, ziemniak, seler, cebulę oraz ząbki czosnku, pokroić w małe kawałki i włożyć do fasoli na kwadrans przed zakończeniem gotowania. Gdy warzywa będą już miękkie, dodajemy pokrojoną w kostkę dynię, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy. Zachęcam, by tuż przed samym podaniem do stołu, posypali zupę natką świeżej pietruszki, oraz koperkiem.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
@żmijka
Administrator
Ekspert
Offline
Płeć:
Wiadomości: 1898
I get wings to fly... I'm alive ...
|
|
« Odpowiedz #6 : Maj 10, 2008, 12:21:18 » |
|
Składniki:* 0,5kg miąższu z dyni * * jabłko * * cebula * * 0,5 szklanki soku jabłkowego * * niepełna szklanka śmietany * * 0,5 l rosołu * * 25dag marchewki * * 3 łyżki oleju * * kawałeczek imbiru * * 3 duże łyżki musztardy * * kurkuma * * curry * * sól *Sposób wykonania: Pokrojone w kosteczkę jabłko, marchewkę, cebulę i dynię, dusimy na rozgrzanym oleju. Cieniutkie plasterki imbir dodajemy do warzyw i dusimy jeszcze przez kilka minut na małym ogniu. Podlewamy sokiem z jabłek i rosołem, przez kwadrans jeszcze gotując na średnim ogniu. Całość dokładnie miksujemy, by na koniec połączyć ze śmietaną. Przyprawiamy musztardą, solą, curry, oraz kurkumą.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|