Tytuł: Bakłażan panierowany Wiadomość wysłana przez: dorka699 Grudzień 09, 2008, 20:05:06 Składniki:
W zależności od planowanej ilości - na 2 osoby starczy 1 średni bakłażan, 2 jaja, panierka do drobiu, sól, chili w proszku, oliwa lub olej do smażenia Jak przyrządzić? Bakłażana umyć, odciąć ogonek, pokroić w półcentymetrowe plastry (nie grubsze, bo się nie przesmażą). Ułożyć w misce, posypać delikatnie solą, odstawić na 10-15 minutek, żeby puściły sok. Po tym czasie odlać sok, plastry bakłażana panierować jak schabowe w jaju i panierce do drobiu (najlepiej 2-warstwowo ;-) ). Smażyć na złotobrązowo na mocno gorącej oliwie na małym ogniu, żeby nie spalić panierki. Smacznego!!! Uwagi: Najlepiej smakuje prosto z patelni, ale na zimno, np. na drugi dzień też jest wysmienity. Polecam jako alternatywę dla dania mięsnego - prawie tak samo sycące. Zamiast bakłażana można w ten sam sposób potraktować cukinię. Tytuł: Odp: Bakłażan panierowany Wiadomość wysłana przez: luna Grudzień 10, 2008, 13:19:20 Sajgonki
- z mięska mielonego wieprzowego(200 g), ryżowego makaronu(50 g), kiełków fasoli Mung(1 puszka), marchewki(1 średnia), cebula, kapusty pekinskiej(3 liście), grzybków Mun(5 sztuk), jajka(1 szt) i zawijam w papier ryżowy...palce lizac..:))))) oczywiście z sosem słodko -pikantnym:x (mozna kupić mieszankę warzyw chinskich, mrozonych) - grzyby wrzucić na 5 min do wrzątku, pogotować i po wyjęciu pokroic na cienkie paseczki -makaron do wrzatku, nie gotować, trzymac pod przykrycuem przez 3 minuty, po wyciagnieciu pociąć na krótkie 4 cm kawałki -marchwem kapuste i cebule drobno pokroic w paseczki -wszytkie składniki wymieszac, doprawić sola i pieprzem -papier ryzowy włozyć na chwilke do letniej wody a nastepnie odłożyć by zmiękł -układać farsz na papierze i zawijac jak gołąbki -smazyć w głębokim oleju na kolor złoty S M A C Z N E G O !!!! |