"W WOLNEJ CHWILI" => "ZAPIECEK" => Wątek zaczęty przez: dorka699 Marzec 05, 2009, 14:08:26



Tytuł: Gulasz z żołądków
Wiadomość wysłana przez: dorka699 Marzec 05, 2009, 14:08:26
Składniki:


1 kg oczyszczonych kurzych żołądków,
1 duża cebula,
1 łyżka smalcu,
sól, pieprz i ostra papryka.



Jak przyrządzić?


Żołądki myjemy, doczyszczamy i kroimy, tylko te większe, na pół.

Gotujemy w garnku wodę i kiedy będzie wrzała, wrzucamy mięso.

Po około 5 minutach na powierzchni wytworzy się piana.

Odlewamy wodę i płuczemy żołądki w ciepłej wodzie.

Przekładamy je do czystego garnka i zalewamy taką ilością wody, by jej powierzchnia przykrywała kawałki mięsa.

Całość wstawiamy na mały ogień.

W międzyczasie kroimy cebulę w dużą kostkę i smażymy ją przez chwilę na smalcu.

Dodajemy ją do garnka wraz z solą, pieprzem i ostrą papryką.

Gotujemy do miękkości, mniej więcej godzinę.



Jak podawać?


Gulasz z żołądków jest uniwersalny - pasuje do ryżu, makaronu, ziemniaków i prawie wszystkich kasz.

Najlepszym zaś dodatkiem są ogórki kiszone i kiszona kapusta.


Tytuł: "Gulasz z żołądków"
Wiadomość wysłana przez: @żmijka Marzec 27, 2009, 10:55:34
(http://images20.fotosik.pl/330/ff8c52b3360d1a1amed.jpg)

Na rynku udostępniono tak wiele gatunków mięs, że rzadko kiedy korzystamy z dawnych przepisów naszych babć, zamieniających podroby w pyszne mięsne dania. Tradycyjnym daniem wśród tych przepisów jest właśnie podany przez Ciebie Dorko - gulasz z kurzych żołądków, które potrafią smakiem przypominać jak najlepszą cielęcinkę. Warto więc żołądki reklamować, bo w przeciwieństwie do innych podrobów, nie gromadzą w sobie toksyn i po niewielkiej obróbce są wyjątkowo zdrowe i pożywne. :)


Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

magicznestworzenia wild-reign pisanepioremanila alchemistsproject informatyka