Tytuł: Gulasz z żołądków Wiadomość wysłana przez: dorka699 Marzec 05, 2009, 14:08:26 Składniki:
1 kg oczyszczonych kurzych żołądków, 1 duża cebula, 1 łyżka smalcu, sól, pieprz i ostra papryka. Jak przyrządzić? Żołądki myjemy, doczyszczamy i kroimy, tylko te większe, na pół. Gotujemy w garnku wodę i kiedy będzie wrzała, wrzucamy mięso. Po około 5 minutach na powierzchni wytworzy się piana. Odlewamy wodę i płuczemy żołądki w ciepłej wodzie. Przekładamy je do czystego garnka i zalewamy taką ilością wody, by jej powierzchnia przykrywała kawałki mięsa. Całość wstawiamy na mały ogień. W międzyczasie kroimy cebulę w dużą kostkę i smażymy ją przez chwilę na smalcu. Dodajemy ją do garnka wraz z solą, pieprzem i ostrą papryką. Gotujemy do miękkości, mniej więcej godzinę. Jak podawać? Gulasz z żołądków jest uniwersalny - pasuje do ryżu, makaronu, ziemniaków i prawie wszystkich kasz. Najlepszym zaś dodatkiem są ogórki kiszone i kiszona kapusta. Tytuł: "Gulasz z żołądków" Wiadomość wysłana przez: @żmijka Marzec 27, 2009, 10:55:34 (http://images20.fotosik.pl/330/ff8c52b3360d1a1amed.jpg) Na rynku udostępniono tak wiele gatunków mięs, że rzadko kiedy korzystamy z dawnych przepisów naszych babć, zamieniających podroby w pyszne mięsne dania. Tradycyjnym daniem wśród tych przepisów jest właśnie podany przez Ciebie Dorko - gulasz z kurzych żołądków, które potrafią smakiem przypominać jak najlepszą cielęcinkę. Warto więc żołądki reklamować, bo w przeciwieństwie do innych podrobów, nie gromadzą w sobie toksyn i po niewielkiej obróbce są wyjątkowo zdrowe i pożywne. :) |