Tytuł: Śledzie w sosie majonezowo-jogurtowym Wiadomość wysłana przez: dorka699 Grudzień 24, 2008, 10:35:22 Składniki:
8 podwójnych płatów marynowanych śledzi, mały słoiczek majonezu, jogurt naturalny, 2-3 cebule, pieprz. Jak przyrządzić? Najpierw proponuję posiekać cebulę w drobną kostkę i pozostawić na około 15 min, aby wyparowały olejki eteryczne cebuli. Następnie ze śledzi zdjąć skórkę i pokroić w kostkę. Sos majonezowo-jogurtowy robi się bardzo prosto: do miseczki wrzucić cały majonez ze słoika i jogurt, dodać szczyptę pieprzu i wymieszać. Następnie w większej misie pokrojone śledzie ułożyć na dnie, na nie położyć cebulę, a następnie oblać sosem i tak powtórzyć parokrotnie. Odstawić do lodówki na około 2 godz., aby mogło się wszystko przegryźć. Życzę smacznego! Uwagi: Można zamiast śledzi marynowanych na wagę kupić dwa słoiczki rolmopsów z ogórkiem. I również ogórek możemy pokroić w kostkę i wrzucić go do naszych śledzi. |