@żmijka
Administrator
Ekspert
Offline
Płeć:
Wiadomości: 1898
I get wings to fly... I'm alive ...
|
|
« : Kwiecień 18, 2008, 19:19:14 » |
|
"Naleśniki po amerykańsku"Składniki: 25 dkg mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 1 szklanka mleka 2 jajka Przygotowanie: Mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz sól przesiać razem przez sito, wolno dodać do tego świeże mleko, jajka, oraz rozpuszczone (nie gorące) masło lub margarynę, wszystko razem zmiksować. Na rozgrzanej patelni posmarowanej olejem, koniecznie na małym ogniu, piec naleśniki o średnicy około 10 cm, przykrywać je folia aluminiową aby nie wystygły. Ułożone w stosik naleśniki, polać dowolnym sosem owocowym, ewentualnie jogurtem. W oryginale, efekt końcowy osiągany jest poprzez zalanie całości syropem klonowym.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
@żmijka
Administrator
Ekspert
Offline
Płeć:
Wiadomości: 1898
I get wings to fly... I'm alive ...
|
|
« Odpowiedz #1 : Kwiecień 19, 2008, 03:19:14 » |
|
"Naleśniki po włosku"Składniki:2 jaja, mąka, mleko, woda - najlepiej lekko gazowana, ser żółty.Sos:średnia cebula, 2 pomidory, przecier pomidorowy, mięso mielone, ketchup, bulion drobiowy, sól, pieprz,cukier zioła prowansalskie.Sposób wykonania:Najpierw robimy sos. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę posiekaną w drobną kostkę, można też dodać ząbek lub dwa czosnku. Osoby, które nie przepadają za czosnkiem, zachęcam by delikatnie przetarły rozcięty jego ząbek na ciepłej patelni. Następnie należy na zeszklonej cebuli usmażyć około 250 - 300 dag mięsa mielonego (nie mylić z mielonym garmażeryjnym). Kiedy będzie się ono smażyło, w między czasie odparzamy pomidory i obieramy je ze skórki, kroimy w drobną kostkę i rozgniatamy widelcem. Pomidory dodajemy do mięsa i całość przykrywamy do czasu, aż odparuje część soku. Dodajemy pól szklanki bulionu (kostki nadają się wyśmienicie) i słoiczek przecieru, można też doprawić do smaku ketchupem, solą, pieprzem, ziołami oraz koniecznie cukrem, bo sos wychodzi raczej kwaśny. Odstawić do tak zwanego "przegryzienia". Najlepiej smakuje następnego dnia. Naleśniki najłatwiej zrobić za pomocą miksera. Rozbijamy jajka i rozrabiamy je z mąka, wodą i mlekiem. Ciasto nie może być zbyt rzadkie. Smażymy cienkie naleśniki z małą ilością tłuszczu. Nadziewamy sosem, składamy jak krokiety lub lasagne i obficie przysypujmy żółtym, startym startym, najlepiej z gatunku twardych. Całość zapiekamy w piekarniku.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
@żmijka
Administrator
Ekspert
Offline
Płeć:
Wiadomości: 1898
I get wings to fly... I'm alive ...
|
|
« Odpowiedz #2 : Kwiecień 19, 2008, 05:03:38 » |
|
"Naleśniki po grecku"Wymagane składniki:Zachęcam do wykorzystania wcześniej wypróbowanego ciasta na naleśniki zioła prowansalskie cebula szynka ketchupFarsz:1/2 kapusty pekińskiej 3 małe lub dwa duże pomidory 1/2 zielonego ogórka i tyle samo paprykiSos:gotowy sos grecki do sałatek 4 czubate łyżki majonezu duży kubek jogurtu naturalnego (polecam probiotyczny) lub kwaśną śmietanę.
Sposób wykonania: Do przygotowanego wcześniej ciasta na naleśniki, dodajemy do smaku zioła i odstawiamy do "przegryzienia", jak zalecałam w poprzednim przepisie. Cebulę kroimy w cienkie piórka, szynkę w plasterki (ok. dwa małe na naleśnik). Posiekaną kapustę, pomidory pozbawione gniazd nasiennych, ogórki i paprykę pokrojone w paseczki lub plasterki, mieszamy w dużej misce. W przygotowanym wcześniej naczyniu, rozcieramy sos grecki z łyżką majonezu, następnie dodajemy resztę majonezu, jogurt lub śmietanę. Proporcje stanowią między innymi o efekcie finalnym, tu polecam zastosowanie własnych kubków smakowych. Na dużą, rozgrzaną, natłuszczoną patelnię, wlewamy porcjami ciasto (niezbyt grubo), i nim się ono zdąży zapiec, wrzucamy w nie plastry szynki, oraz cebulkę. Przyrumieniony spód naleśnika odwracamy i smażymy tak długo, aż szynka i cebulka się zarumienią. Wykładamy na talerz, obkładając dowolną ilością przygotowanych warzyw (można posolić), a następnie całość zalewamy sosem, przekładamy przez połowę i polewamy ketchupem.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
@żmijka
Administrator
Ekspert
Offline
Płeć:
Wiadomości: 1898
I get wings to fly... I'm alive ...
|
|
« Odpowiedz #3 : Kwiecień 19, 2008, 17:50:37 » |
|
"Naleśniki po francusku" Składniki na ciasto: 2 jajka 2 szklanki mleka 1-1,5 szklanki mąki pszennej szczypta soli odrobina cukru Składniki na nadzienie: salami ser cebulka kukurydza papryka sól majeranek oregano bazylia pieprz Sposób wykonania: Nadzienie pokroić w drobną kostkę lub cienkie paseczki, dokładnie wszystko wymieszać. Podobnie jak doradzałam w poprzednich przepisach, zachęcam do odczekania, aż się "przegryzie". Konsystencja ciasta powinna być raczej płynna, niezbyt gęstą. Rozlewamy ją cienką warstwą na rozgrzani patelni, wcześniej nieco natłuszczonej. Połowę naleśnika wypełniamy nadzieniem i posypujemy przyprawami, następnie zamykamy go wolną od farszu częścią. Chwilkę jeszcze rumienimy, by mieć pewność, że w środku będzie dokładnie upieczone. Wspaniale smakuje z sosem cebulowym, lub do spaghetti.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
@żmijka
Administrator
Ekspert
Offline
Płeć:
Wiadomości: 1898
I get wings to fly... I'm alive ...
|
|
« Odpowiedz #4 : Kwiecień 20, 2008, 03:23:47 » |
|
Naleśniki po meksykańsku"Składniki na ciasto:20 dag mąki 1 szklanka mleka 2 jajka 1/3 łyżeczki soli olej do smażeniaSkładniki na farsz:1 puszka czerwonej fasoli (20dag) po strączku czerwonej i zielonej papryki 1 cebula 40 dag mięsa mielonego 2 łyżki oleju 15 dag startego żółtego sera 4 łodygi selera naciowego masło do formy sól pieprzSposób wykonania:Mąkę, mleko, jajka oraz sól, zmiksować zalewając dodatkowo szklanką wody. Odstawić na 30 minut. Przygotowanie farszu rozpoczynamy od osączenia fasoli z zalewy, oraz przepłukaniu jej zimną wodą. Strąki papryki należy dokładnie oczyścić, pokroić w drobną kosteczkę, podobnie postępujemy również z cebulą. Opłukany seler naciowy kroimy w krążki. Na patelni rozgrzewamy olej, wkładamy mielone mięso, smażymy przez około 5 minut. Dorzucamy paprykę i cebulę, fasolę i seler naciowy, nadal wszystko mieszamy. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Ser żółty zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, 2/3 dodać do farszu na patelni, ponownie mieszając. Z ciasta usmażyć na oleju cienkie naleśniki. Na każdym rozsmarować porcję farszu, zwinąć. Naleśniki ułożyć w posmarowanej masłem brytfance, posypać resztą startego sera. Zapiekać 15 minut w temp. 180 stopni.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
osami
Moderator Działu
Użytkownik
Offline
Wiadomości: 59
|
|
« Odpowiedz #5 : Maj 14, 2008, 20:58:08 » |
|
Najlepsze Naleśniki są w budce obok mojej pracy
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|
|